Ronselen op YouTube

Djihadisten rekruteer je op internet, of anders op het trapveldje

PERDIEP RAMESAR

Naast de 'haat-imams' die met hun preken radicale moslims voor de gewapende djihad ronselen, is het internet een populaire plek voor ronselpraktijken, maar ook pleintjes, trapveldjes en parken in de stad.

Op het internet worden preken verspreid van vooral buitenlandse radicaal-salafistische imams. De omstreden Brits-Pakistaanse Anjem Choudary uit Groot-Brittannië is bijvoorbeeld immens populair bij jongere gelovigen. Hij is de geestelijk leider achter verschillende organisaties, zoals Islam4UK, Muslims Against Crusaders, Ahlus Sunnah Wal Jamaah, Al Ghurabaa en Al Muhajiroun (samen met de beruchte militante moslimleider Omar Bakri Muhammad). Sommige van deze bewegingen zijn verboden in Groot-Brittannië. Choudary is pro-Islamitische Staat (IS) en zou het Verenigd Koninkrijk wel willen verlaten om zich in het kalifaat te vestigen.

De Brit Abdel-Majed Abdel Bary alias 'Jihadi John' van IS, voorheen bekend als rapper L-Jinny, die door de Britten wordt verdacht van betrokkenheid bij de onthoofding van de Amerikaanse fotojournalist James Foley, zou een leerling van Choudary zijn geweest, net als een van de moordenaars van de Britse soldaat Lee Rigby vorig jaar. De Belg Fouad Belkacem alias Abu Imran, oprichter van Sharia4Belgium, is ook door Choudary geïnspireerd. In Nederland werd daarna Sharia4Holland opgericht. Andere voorbeelden van predikers die hun boodschap via het internet verspreiden zijn onder andere de Afro-Amerikaanse Khalid Yasin, Haitham Al-Haddad uit Groot-Brittannië, de Britse Abdur Raheem Green, de Australiër Feiz Mohammad en Ijad Al-Koenaibi uit Jordanië.

Jongeren zien deze voorgangers als 'wijs' en 'geleerd', omdat ze in de landen waar ze vandaan komen populair zijn. De ultra-orthodoxe imams hebben sites en YouTube-preken die vaak worden bezocht. Deze moslimgeleerden preken niet allemaal alleen in het Arabisch of Turks. Ze spreken ook Engels of Frans en als ze dat niet doen, wordt het vertaald of ondertiteld. Deze mannen spreken duidelijke taal. Vervolgens worden deze lezingen veelvuldig verspreid door de toehoorders via sociale media. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld preken en uitspraken van de door de VS gedode Al-Kaida-leider Osama Bin Laden en eveneens door Amerikanen gedode prediker Anwar Al-Awlaki, die als leidend figuur van Al-Kaida in Jemen werd beschouwd.

Voor de jongeren die de levende predikers alleen op internet volgen, is een bezoek van een van hen aan Nederland een groots evenement. Deze bijeenkomsten zijn dan ook vaak druk bezocht, omdat velen hun voorbeeld in het islamitische leven graag in levende lijve willen ontmoeten.

Maar de boodschap wordt ook op fysieke plekken in de stad verspreid. De autoriteiten zien het speelveldje bij het Teniersplantsoen in de Schilderswijk in Den Haag als een belangrijke plek waar Haagse djihadisten in gesprekken werden warm gemaakt voor de strijd in Syrië.

Daarnaast zijn het afgelopen jaar verschillende foto's uit de Hofstad op sociale media geplaatst, waar sympathisanten van IS op voetbalveldjes zwaaien met de vlag van de djihadistische beweging. Ook die trapveldjes in de Schilderswijk, Transvaalkwartier en het Laakkwartier zijn plekken waar radicale moslims bij elkaar komen. Zo op het oog komen ze daar om te voetballen, want dat doen ze ook, maar daarna zitten ze nog even na en praten met elkaar. Er zijn veel vriendengroepen die het daarbij laten, maar er zijn er ook bij die bewust worden gebruikt om de radicale boodschap of anders het 'heldhaftige' verhaal van het kalifaat te verspreiden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden