Ronselaar hoort hogere strafeis dan Syriëganger

Openbaar Ministerie eist 3 en 4 jaar cel voor Maher H. en Shukri F.

PERDIEP RAMESAR

Het Haagse Openbaar Ministerie doet wat het had aangekondigd en wat minister Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) van het OM verwacht: jihadisten en jihad-ronselaars hard aanpakken. Daarom verbazen de hoge strafeisen tegen Syriëganger en terugkeerling Maher H. (20) uit Amsterdam en zijn echtgenote Shukri F. (20) uit Zoetermeer niet.

De twee openbaar aanklagers eisten tegen de vrouw - gekleed in nikab - zelfs een zwaardere straf dan tegen haar man die een bruine djellaba aan had. Tegen de Marokkaanse Zoetermeerse F. eiste het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar. Tegen H. drie jaar celstraf. In de praktijk zou dat betekenen dat H. die in jihadistische kringen Abu Al Walae wordt genoemd, ruim een jaar eerder uit de gevangenis zou komen dan zijn vrouw die nu thuis is om voor hun dochtertje te zorgen. Hij zit immers al een flinke tijd in voorarrest op de speciale terroristenafdeling van de gevangenis De Schie in Rotterdam.

F. alias Oum Usama was de eerste verdachte van ronselen die vorig jaar werd gearresteerd. Ze werd na twee weken voorlopige hechtenis vrijgelaten, maar bleef verdachte. Haar verwijten de aanklagers dat ze zes personen, onder wie ook minderjarige jongens en haar man, heeft 'geronseld' voor de gewapende jihad in Syrië. Met één van de minderjarige Syriëgangers zou ze op islamitische wijze gehuwd zijn geweest. Maar nadat hij naar het Arabische land vertrok, is zij op islamitische wijze getrouwd met de Marokkaanse Amsterdammer Maher H. Zij was volgens het OM 'erg actief in het uitdragen van haar gedachtengoed' via lezingen en sociale media.

H. was toen nog geen verdachte, maar werd dat in het Haagse 'Context'-jihadonderzoek nadat hij en zij (kort na haar vrijlating) via Turkije naar Syrië vertrokken. Het OM stelt dat H. onder invloed van F. jihadist is geworden. Het OM verwijt hem dat hij voorbereidingen heeft getroffen met als doel ernstige misdrijven te plegen in Syrië en heeft deelgenomen aan de gewapende strijd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden