Ronkende roadmovie in een Chrysler 'Kamikaze'

RONALD ROVERS

J. Kessels

Regie Erik de Bruyn met Frank Lammers, Fedja van Huêt, Ruben van der Meer ***

Als Erik de Bruyn een knettergekke Hollandse roadmovie wilde maken, dan is deze openingsfilm van het Nederlands Film Festival mislukt. Als De Bruyn wilde laten zien dat dat eigenlijk niet kan, dan is het een succes. De regisseur wilde natuurlijk beide. Het probleem is dat de film te veel naar het eerste neigt en over de tragiek van het tweede heen walst.

J. Kessels heet het personage van Frank Lammers. De vloekende privé-detective uit Tilburg is het verzinsel en de natte droom van Frans, een pulpschrijver met een writer's block, gespeeld door Fedja van Huêt.

Vijftien jaar na De Bruyns 'Wilde mossels', over kerels die dromen van de wereld maar nooit hun Zeeuwse dorp uit komen, spelen Lammers en Van Huêt weer twee mannen met een missie. Op zoek naar een verdwenen frikadellenhandelaar zuipen en frituren ze zich in Kessels' Chrysler 'Kamikaze' een weg naar Hamburg, terwijl Frans in flashbacks geteisterd wordt door de billen en borsten van z'n grote jeugdliefde.

Een paar bordelen en een voetbalwedstrijd later ligt er een lijk in de kofferbak. Was ist passiert? Hoe dan ook, de mannen besluiten terug te keren naar Tilburg.

Misschien wilde De Bruyn weer een film maken over de onmogelijkheid van die gedroomde trip naar de horizon. Dat zou mooie, tragische poëzie zijn, maar je moet wel heel goed kijken om die te zien.

Het probleem is dat 'J. Kessels' heel graag ook die vette roadmovie wil zijn. Zo graag dat het geforceerd voelt, ondanks het lekkere tempo en de komische scènes. Dat maakt de tragiek van de schrijver die het echte leven aan zich voorbij ziet gaan, vals.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden