Rondje om een typisch Brabants dorp

Er valt nog sneeuw, maar er klinkt ook gemekker van lammetjes. In het Brabantse land laat de lente zich voorzichtig zien.

Het is snijdend koud als de buurtbus in Liempde het startpunt van Rondo Liemdo bereikt en de passagiers uitstappen. Deze rondwandeling rond het Brabantse dorp biedt de wandelaar op zoek naar de lente aanvankelijk weinig troost. Sloten zijn bevroren, velden kaal, koeien staan nog binnen en de ooievaarsnesten zijn onbewoond. Als er ook nog een sneeuwbui overwaait lijkt de aangekondigde seizoenswisseling erg ver weg. Of toch... ergens in de verte wordt gemekkerd. Lammetjes! En als tegen het eind in buurtschap Kasteren ook nog ooievaars opdoemen die op de akker zoeken naar iets eetbaars, is de kinderhand gauw gevuld.

Liempde is vanaf de Middeleeuwen opgebouwd als een zogenoemd kransakkerdorp, waarbij boerderijen rond een verzameling akkers liggen. Van deze boerderijen zijn er in het inmiddels vijfduizend inwoners tellende dorp nog verscheidene te zien. De een nog mooier gerestaureerd dan de ander. Kenmerkend is ook het stratenpatroon, dat vaak in een driehoek uitloopt. In die driehoek werden de koeien verzameld. Het Concordiapark in het centrum van Liempde, waar de Oude Postbaan en de Koestraat elkaar raken, is er een voorbeeld van. Via zo'n taps toelopend pleintje is het simpel om de koeien naar de weiden te begeleiden. Dit wordt de herdgang genoemd. Voetballiefhebbers klinkt dit bekend in de oren. Het is de naam van het trainingscomplex van PSV in het naburige Eindhoven.

Als je Liempde in noordelijke richting verlaat , stuit je al snel op een zelfbedieningspontje over de Dommel. Het riviertje zal op deze wandeling een aantal malen worden gekruist. Dit St. Janspontje ziet er nieuw uit. Het is opnieuw in gebruik gekomen in 2008, na inspanningen van liefhebbers van cultureel erfgoed. Tot 1955 was dit pontje een familiebedrijf. Zwaar werk trouwens, om jezelf op een stalen ponton naar de overkant te trekken.

De route loopt verder door het Dommeldal. Langs het riviertje gedijen wilgen en populieren. Geen wonder dat de klompenindustrie in de 19de eeuw floreerde in Liempde. Er is nu nog slechts één klompenmaker over. Verder van de stroom af liggen de bolle akkers, hogere gronden waarop al eeuwen landbouw wordt bedreven. Hier volgen we vooral karrensporen waarop het stevig ploeteren is. Tussen de bosjes en boerderijen door is steeds de toren te zien van Liempdes parochiekerk, met de opmerkelijke naam 'St. Jans Onthoofding'.

Als de zuidhoek van Liempde is gerond en de Vrilkhovense akker overgestoken kun je de wandeling inkorten en via de Oude Dijk terug keren naar het Wapen van Liempde, waar warmte en Brabantse pinten wachten. Doorlopen biedt weliswaar een saai stuk langs de snelweg A2, maar ook nog een fraai loopje over een stuk spoorbaan met als sluitstuk het kruisen van de Dommel via een spoorbrug. Dit zogenoemde Duitse lijntje tussen Boxtel en Wesel (1873) maakte een rechtstreekse verbinding mogelijk tussen de havens van Antwerpen, Vlissingen en Rotterdam en het Duitse achterland.

Van deze lijn, destijds een ware snelweg, maakten ook koningen en keizers (Engeland, Rusland en Pruisen) gebruik om elkaar te bezoeken. In 1950 stopte het personenvervoer en in 2004 maakten de NS een einde aan het goederenvervoer.

Na het buurtschap Kasteren wacht een bijzondere aanblik: Het Duyfhuis met duiventoren uit 1661. Duiven leverden vlees en mest. Het vlees was voor de edelen en de mest voor de arme Brabantse grond. Om de toren is een rand met schuin afhangende planken aangebracht. Die horde moest de steenmarters bij de duiven weghouden. Volgens de laatste berichten zijn er, na een magere periode, weer volop steenmarters in de buurt van Kasteren gesignaleerd.

Even verderop staat nog een bijzonder historisch bouwwerk: een Jeroen-Boschschuur. Die heet zo omdat deze lemen schuur met een houten frame bekend is van de schilderijen van Jeroen Bosch. In de Middeleeuwen stonden ze overal in Brabant, maar dit is de enige die is overgebleven.

Rondo Liemdo

door akkers en bebouwing
Wandelen in maart is immer een gok. Deze wandeling voert door de natuur, maar biedt ook wat beschutting in het dorp Liempde. Het riviertje de Dommel wordt vier maal gekruist, via een pontje, loop- en spoorbrug. Verder zijn er rond Liempde, maar zeker ook in het dorp, fraaie oude bouwsels te zien. Een ervan is café Het Wapen van Liempde uit 1600. Het café is de enige horecagelegenheid op deze wandeling.

De rondwandeling 'Rondo Liemdo' is uitgezet door wandelplatform On Track. Lezers van Trouw kunnen de routebeschrijving met kaart tot 15 april gratis downloaden via ontrack.nl/rondoliemdo. Ook de gps-versie is tijdelijk gratis beschikbaar. De route is niet gemarkeerd.

Het start- en eindpunt van de wandeling is café Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, tel. 0411-631280. Vanaf april geopend op ma/za vanaf 12 uur. Op zondag vanaf 10.30 uur. Dit Paasweekeinde vanaf 13u op za en 10.30 uur op zo.

Per openbaar vervoer is het centrum van Liempde te bereiken via buurtbus 203 die een maal per uur vertrekt (5 minuten over het uur) vanaf NS-station 's Hertogenbosch.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden