Rondje Namen met fiets en tent

Wat is meer 'vrijheid, blijheid' dan met een tentje achterop de fiets je weg vinden? Vanuit Namen in Wallonië kun je (bijna) een rondje maken over voormalige spoorwegen en jaagpaden. Langs historische plaatsen, door het groen en tussen industrieel erfgoed.

Het karakter van de hoofdstad van Wallonië wijkt duidelijk af van de andere grotere steden van het Waalse gewest, omdat de industriële revolutie hier nooit heeft toegeslagen. Daardoor is het historische deel van Namen met de kenmerkende Maaslandse bouwstijl bewaard gebleven. Daar waar de Samber en de Maas samenstromen, ligt een terrasvormig complex van verdedigingwerken als een salamander tegen de helling aangeplakt. Twee groten onder de fortenbouwers, Vauban en Coehorn, hebben in verschillende periodes aan deze megacitadel gewerkt.

De samenvloeiing der rivieren is ook een kruispunt van RAVeL's. De afkorting staat voor Reseau Autonome de Voies Lentes, het 'zelfstandig netwerk van de langzame rijstroken'. Vanuit Namen kun je (bijna) een rondje maken over diverse RAVeL's: langs historische plaatsen, door het groen en tussen industrieel erfgoed.

Op het pad waar vroeger de paarden gestaag de schuiten voortrokken, fietsen we door het dal van de Samber. Nostalgische gevoelens borrelen op. Bij Malonne is het jaagpad onderbroken. Eigenlijk een geluk, want langs de autoweg staat een bordje 'camping', dat we anders gemist zouden hebben. In het nietige dorpje is het een drukte van jewelste. Er klinkt gejoel. Wat is hier aan de hand? Een van de omstanders legt uit dat hier zich het klooster bevindt waar de ex van Dutroux is neergestreken. Op camping Les Trieux is niets te merken van de commotie. Dit is een echte fietscamping: eenvoudig, maar alles wat een fietser verlangt is hier. Vanachter de picknicktafel naast onze tent kijken we uit over het groen. Met plezier koken we hier ons potje: een zalige plek voor een zwoele zomeravond.

Weer terug op het jaagpad duikt de hooggelegen abdij van Floreffe op, maar daarna wisselen oude fabriekscomplexen het groen af. Het wegdek is niet altijd even egaal, maar dat past wel bij het sfeertje. Charleroi heeft de naam een vieze stad te zijn, maar de straatjes in de benedenstad zijn opvallend opgeknapt en het station aan de Samber heeft een gedaanteverandering ondergaan. Dat vieze slaat waarschijnlijk op de industrie.

Met de Samber mee fietsen we door een muizengaatje tussen de verroeste kolossen uit de glorietijd van kolen en staal. Tentakels boven ons verbinden de complexen langs beide oevers. Als fietsertjes voelen we ons hier nietig. Eenmaal buiten Charleroi ervaren we een omslag naar groen. Ook Camping Trieu du Bois is rustig en kleinschalig, met een speciaal fietshekje naar de route op het jaagpad.

In het dal van de Samber ligt geen autoweg. Het gekwetter van een paar vogels en het gesijpel van het water tussen sluisdeuren is het enige geluid dat wij waarnemen. Het is even zwaar klimmen op de keitjes naar het middeleeuwse stadje Thuin, maar we krijgen er een uitzicht over de Samber voor terug. 'Parijs 250 kilometer' staat op de fietswegwijzer aan de Franse grens. Maar zover gaan we niet. Veel minder steil dan de weg naar het stadje slingert de RAVeL over het voormalige spoorbaantje zich omhoog naar Chimay. Langs de route herinnert Café de la Gare aan de tijd van dampende stoomtreinen.

Verborgen in een woud van majestueuze bomen in het grensgebied ligt de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Scourmont. Dit trappistenklooster mag niet betreden worden, want de monniken leven in volstrekte rust. Daarom hebben de stichters van de abdij ook voor deze uithoek gekozen. In het grote proeflokaal voor de poort kunnen we echter het vorstelijke Chimay-trappistenbier proeven. Al bij de eerste slok is het ons duidelijk: dit is écht monnikenwerk.

We zijn verwend, maar we moeten nu 18 kilometer zonder fietswegwijzers naar Mariembourg. De kleine weggetjes laten ons even klimmen en dalen. Het voormalige vestingstadje Mariembourg was inzet van menig conflict. Willem van Oranje wist in 1554 de Franse bezetters te verdrijven. Het spoorwegmuseum met een collectie imposante stoomtreinen is niet alleen het vertrekpunt van een museumspoortje, maar ook van een RAVeL over een voormalige spoorbaan. Deze keer door de streek van de Valleien van het Levend Water. Met het nodige geraas zoekt het water zich een weg.

Rust geeft het modeldorpje Fagnolle met slechts 215 zielen. Bij de oude wasplaats lijkt de tijd eeuwen te hebben stilgestaan, Niet voor niets is Fagnolle onderscheiden als een van de mooiste dorpen van Wallonië. Onze wielen rollen vanzelf, want het fietspad daalt af naar de Maas. Wederom op het jaagpad, maar nu langs een brede rivier die haar weg zoekt door het reliëf.

Op een van de mooiste punten schittert de rots van Dinant met boven op de punt de citadel. Al in de tijden van de ridders in de 11de eeuw leek dit een onneembare vesting. Toch slaagde de bestorming diverse malen en werden de muren geslecht. De huidige citadel is opnieuw opgetrokken door de Nederlanders in 1820. Het interieur geeft een indringend beeld van het barre leven van de soldaten tijdens een beleg.

Terug lang de Maas lijkt iedere bocht een nieuw gezichtsveld te bieden. Helaas komt te snel de citadel van Namen weer in het vizier. Gelukkig bieden de vele terrasjes op de pleintjes voldoende mogelijkheden om na te genieten van ons rondje fietsen met het tentje achterop. Voor herhaling vatbaar.

Naar Wallonië
Door de route op jaagpaden langs het water en over voormalige spoorbanen valt het klimmen ontzettend mee.

Namen ligt 230 kilometer van Utrecht. Fietsen kunnen ook mee in de trein; overstappen in Maastricht en Luik.

Meer informatie

www.treinreiswinkel.nl

Meest geschikte kaarten zijn de Sportoena fietskaarten van België: www.fietsvakantiewinkel.nl

Via de site van RAVeL kunnen digitale kaartjes worden gedownload:

http://ravel-wallonie.be

Het toeristenbureau van Charleroi. heeft een kaartje om de weg te vinden vanuit de stad naar de RAVeL's: www.paysdecharleroi.be

Toeristenbureau van Namen:

www.paysdesvallees.be

Bezochte campings onderweg:

www.campinglestrieux.be www.trieudubois.be www.chimaycamping.be

Wallonië is anwezig op de Fiets en Wandelbeurs.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden