Ronde van Frankrijk / Wielrenunie zit niet te wachten op zege Kazak

Het belooft een open Ronde van Frankrijk te worden, zonder grote vedetten. De Kazak Vinokoerov, de topfavoriet, lijkt niet de aangewezen man om de geloofwaardigheid van de sport te herstellen.

John Graat en Londen

Met een minzame, bijna spottende lach om de lippen keek Aleksandre Vinokoerov in Londen een zaal vol journalisten in. Hij wist dat hij onder vuur zou komen liggen. Aan bespiegelingen over zijn sportieve verwachtingen van deze Tour kwam hij amper toe. Vinokoerov moest zich voor zijn samenwerking met de omstreden Italiaanse dokter Michele Ferrari verantwoorden. Hij stelde dat in de periode van Lance Armstrong daar niemand problemen mee had. Toen stond de Ier Paul Kimmage, ex-renner en nu journalist, op van zijn stoel. „Dat had ik wel, en als jij de Tour wint vind ik dat walgelijk.”

Zelden werd een renner in het openbaar zo hard aangepakt. Het tekent de huidige sfeer in de wielersport. Het wantrouwen is bij de start van de 94ste editie van het grootste wielerspektakel ter wereld groot. De directie van de Tour, opgejaagd door kritische sponsors en media, heeft het herstel van de geloofwaardigheid tot doel gebombardeerd. Dan is Vinokoerov niet de meest ideale kandidaat om in Parijs gehuldigd te worden. De herinneringen aan Floyd Landis zijn nog te vers.

De Amerikaan won vorig jaar een schitterende Tour, die na de commotie bij de start het wielrennen een menselijk gezicht leek terug te geven. De Tour had door zijn onverwachte wendingen weer het karakter van een spannend feuilleton. Drie dagen na afloop kwam de kater, voor Landis, voor heel de wielersport.

De Amerikaan, in afwachting van een uitspraak in zijn dopingzaak, is er nu niet bij. Onder de grote vedetten van de sport is het laatste jaar een slagveld aangericht. Armstrong stopte net op tijd uit eigen beweging, Ullrich ging verbitterd met vervroegd pensioen, Basso is twee jaar geschorst, Hamilton staat weer aan de kant, net als Heras, Beloki en vele anderen. De positieve keerzijde is dat de Tour van 2007 volledig onvoorspelbaar is. Dat belooft op sportief vlak veel sensatie.

Het rijtje kandidaten bestaat uit renners die tot enkele jaren terug tot de tweede garnituur in het rondewerk behoorden. Geen van hen heeft ooit eerder de Tour gewonnen. De Spanjaard Alejandro Valverde, genoemd als favoriet, wist door twee keer fysieke pech zelfs Parijs nog nooit te halen. Levi Leipheimer en Cadel Evans waren lang nooit meer dan aanklampers. Denis Mentsjov, de grote hoop van de Rabobank, won de Vuelta van 2005 en werd vorig jaar zesde in de Tour. Carlos Sastre is vooral een klimmer, Frank Schleck kan voor een verrassing zorgen.

Maar de meeste kansen worden toegedicht aan Vinokoerov en ploegmaat Andreas Klöden. Ze rijden voor Astana, een ploeg die vorig jaar is opgezet met Kazakse oliedollars. Vorige week moest de ploegleiding twee renners schorsen: de Duitser Kessler na een positieve dopingtest en de Italiaan Mazzoleni omdat hij betrokken blijkt bij een dopingzaak uit 2004. Beide renners behoorden met Vinokoerov en Klöden tot de vriendenclan rond Jan Ullrich bij T-Mobile.

Na eerdere ontkenningen gaf Vinokoerov vorig weekeinde toe dat hij sinds anderhalf jaar samenwerkt met Ferrari. Deze Italiaanse arts wordt beschouwd als de man die epo (bloeddoping) in het peloton introduceerde. Hij werd in 2004 veroordeeld wegens sportieve fraude en het onwettig uitoefenen van de geneeskunst, maar in 2006 vrijgesproken omdat de feiten verjaard waren. Vinokoerov verklaarde in Londen nogmaals dat hij alleen met Ferrari werkt omdat het de beste trainer van de wereld is. Zijn werkwijze herinnert hem aan het oude sportsysteem van de Sovjet-Unie.

Vinokoerov wil nu de werkwijze van Armstrong kopiëren. Na tal van zeges in kleine rondes en klassiekers is zijn grote droom het geel te dragen op de Champs-Elysées. De Kazak doorstond alle dopingcontroles, werd nooit genoemd als klant van Fuentes en is net als zijn collega’s bereid om DNA af te staan. Toch verklaarde UCI-voorzitter Pat McQuaid dat een overwinning van Vinokoerov in de Tour de geloofwaardigheid van de wielersport geen goed zou doen. „Als ik de Tour win, zal dat de gelukkigste dag van mijn leven zijn”, antwoordde de nationale held van Kazachstan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden