Ronde van Frankrijk / Val verbrijzelt scenario Vinokoerov

In de vijfde etappe kreeg topfavoriet Aleksandre Vinokoerov twee psychologische tikken te verwerken. Hij verloor kostbare tijd en meesterknecht Klöden dreigt op te moeten geven.

In de voorbereiding op deze Ronde van Frankrijk had hij het concept van Lance Armstrong tot in detail gekopieerd. Aleksandre Vinokoerov zag dat als de enige weg om zijn droom te realiseren. Op de eerste dag met heuvels in de Tour kon hij het voorbeeld van Armstrong al niet meer volgen. De Amerikaan kwam gedurende zijn zevenjarige bewind nooit met kwade gevolgen ten val. Vinokoerov tuimelde gisteren op een zeer ongelukkig moment in de berm. Hij verloor daardoor een minuut en twintig seconden op zijn concurrenten. Erger leek de psychologische dreun voor zijn hele Astana-formatie. ,,Dit is meer dan een tikkie”, zei Koen de Kort.

De Brabander stond achter de finish in Autun te wachten bij de bus van Astana. De Kort was een dagje te gast in de Tour. Hij zag zijn ploeggenoten met bedrukte gezichten arriveren. Ze wisten op dat moment nog niet dat de zwaarste klap voor Astana nog moest komen. Ook schaduwkopman Andreas Klöden was onderweg ongelukkig gevallen. De Duitser was wel in staat om de andere kanshebbers te volgen tot de finish in Autun, maar dat ging met veel pijn gepaard.

In het ziekenhuis werd later een barst in het staartbeen geconstateerd. Nog onduidelijk is of hij vandaag nog start. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. In 2003 moest Klöden de Tour verlaten met een gebroken kruisbeen. Astana-manager Marc Biver vreesde gisteravond voor een nieuwe opgave.

Zo leverde een vrij onschuldige rit langs de prachtigste kastelen en eindeloze wijnvelden van de Bourgogne meteen de eerste dramatiek op. Niet de winnaar van de dag – Filippo Pozzato klopte nipt Oscar Freire – maar de verliezers stonden centraal. Vinokoerov en Klöden werden vooraf als de grootste kandidaten voor de eindzege beschouwd. Gisteren werden ze al bijna afgeschreven.

Anderhalf jaar geleden stippelde Vinokoerov met zijn omstreden Italiaanse trainer Michele Ferrari een plan uit dat naar de triomf in Parijs moest leiden. Ferrari had jaren ervaring met Armstrong opgedaan. Op dezelfde manier als de Texaan voorheen deed, reed hij dit jaar de Dauphiné – hij testte zich vooral in de tijdrit – en op dezelfde wijze verkende hij vrijwel alle sleuteletappes met enkele ploeggenoten. Zelfs de Belgische bodyguard van Armstrong werkt nu voor Vinokoerov.

Maar de zweem van onaantastbaarheid die Armstrong omgaf valt niet te kopiëren. De val van Vinokoerov noodzaakte hem gisteren van fiets te wisselen. Op Kasjetsjkin en Klöden na wachtte de volledige Astana-formatie op de kopman. Voorin werd tempo gemaakt, een helling van de derde categorie wachtte. Vooral de Rabobankploeg trok hard door, met het doel om sprintconcurrenten voor Freire te elimineren. Mede daardoor bleef de achterstand van Vinokoerov meer dan een minuut. Astana-helper Colom, die met Vinokoerov viel, kon na afloop zijn irritatie niet onderdrukken. ,,Ik hoop dat de andere kopmannen niets overkomt. Want wij wachten nu ook niet meer.”

De Tour wacht op niemand. Opmerkelijk snel waren de Astana-helpers opgebrand, in hun poging de kopman terug naar het front te brengen. Vinokoerov bleef in een groep geloste renners geïsoleerd over. Het duidt erop dat de Kazakse ploeg in de breedte bij lange na niet zo sterk is als destijds de formatie van Armstrong. Astana wordt verdacht van illegale praktijken en op de voet gevolgd door de controleurs van de UCI. Kasjetskin werd zelfs vier dagen op rij gecontroleerd.

Zelfvertrouwen zal het opgejaagde gezelschap niet ontleend hebben aan de vijfde etappe, met de Alpen al in het vizier. De bange vraag voor Vinokoerov is of Klöden hem überhaupt nog kan bijstaan. De Duitser was in het verleden zowel een betere klimmer én tijdrijder dan ‘Vino’. Als knecht van Jan Ullrich eindigde hij in 2004 als tweede in Parijs en vorig jaar als derde. Al die jaren was hij veel consistenter dan Vinokoerov, befaamd om zijn zwakke dag. Maar de Astana-ploeg wordt gefinancierd door Kazakse oliedollars met één doel: de nationale held van Kazachstan moet de Tour winnen.

Na zes dagen lijkt dat doel heel ver weg. ,,Vergis je niet, Vinokoerov is een krijger”, hield Biver de moed erin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden