Ronde van Frankrijk / In de Tour gelden andere normen en waarden

De Tour vereist van een wielrenner een overlevingsstrategie. De Raborenners probeerden zich gisteren af te sluiten van het nieuws over ploeggenoot Kai Reus. Hij ligt in coma.

Pieter Weening stapt uit de bus in Semur-en-Auxois en maakt een alledaags praatje met vader Edze en moeder Anneke. Iemand vraagt hem naar zijn gevoelens over Kai Reus. De 22-jarige profrenner van de Rabobank is donderdag tijdens een trainingsrit in de Alpen zwaar gevallen. Hij ligt in coma. „Dat is natuurlijk niet leuk”, zegt Weening. „We moeten het verder afwachten.” Hij knoopt zijn helm vast, pakt zijn fiets en gaat zijn handtekening zetten op het controleblad.

Honderd meter verderop staat de turkooizen touringcar van Astana. De media dringen om het laatste nieuws en om een glimp van Aleksandre Vinokoerov en Andreas Klöden op te vangen. Als twee oorlogsgewonden komen ze tevoorschijn. De Kazak heeft een diepe wond in beide knieën. Die zitten verpakt in verband. Ook een elleboog is ingezwachteld. Klöden heeft maar drie uur geslapen. Hij had pijn aan zijn heup. Over het scheurtje in zijn staartbeen maakt hij zich grotere zorgen. Maar beide favorieten gaan starten, natuurlijk, waarom niet, dit is de Tour.

De normen en waarden van het gewone leven zijn niet van toepassing zijn op dit wielercircus. Elke weldenkende huisarts had Vinokoerov en Klöden een weekje rust voorgeschreven. Fietsen is ongeveer het slechtste wat een mens in hun situatie kan doen. Maar in de Tour gelden andere wetten. En elk mens zou weinig zin hebben in zijn gevaarlijke werk als een directe collega er zo ernstig aan toe zou zijn als Kai Reus. Maar Tourrenners hebben geen keus. Ze waren enorm geschokt door het nieuws maar proberen zich op hun werk te concentreren. Ze hebben gevraagd eventueel nieuws over Reus tijdens de koers niet te melden via de interne communicatie. Ze horen het liever na afloop. De Tour vereist een overlevingsstrategie.

„De ervaring leert dat als je iemand hard ziet vallen in een koers, dat je de volgende bocht alweer alle aandacht voor jezelf hebt”, zegt ploegleider Erik Dekker. „Als Tourrenner weet je niet wat je hiermee aan moet. Het is verschrikkelijk, maar je moet ook proberen jezelf bij elkaar te houden.”

Donderdagavond hoorden de Rabobankrenners in het hotel over het ongeval. De Noord-Hollander was al in de Alpen omdat hij maandag op de rustdag van de Tour de France gasten van de sponsor zou begeleiden op hun klimtocht naar La Plagne. Om elf uur ging hij weg uit zijn hotel, pas om 19.50 uur ’s avonds werd zijn gsm opgenomen. Een arts van het ziekenhuis in Grenoble vertelde dat Reus onderweg was gevonden door een man. Deze Fransman had Reus buiten bewustzijn gevonden naast de weg.

In het ziekenhuis is hij onmiddellijk geopereerd, om een bloedprop aan de achterkant van zijn hersenen te verwijderen. Ook had hij breuken in drie ribben en zijn linkersleutelbeen. Bij een hersenscan werden geen complicaties geconstateerd. Hij wordt nu in een kunstmatige coma gehouden. Vriendin Jantien is bij hem. Ze zouden volgende week op fietsvakantie gaan in Zuid-Frankrijk.

„Dit raakt de hele ploeg zwaar”, zegt Jacob Bergsma, woordvoerder van de Rabobankploeg, bij de start. Michael Boogerd noemt het ’een rotbericht’. „Het is altijd schrikken als je hoort dat iemand in coma ligt. Ik hoop dat er geen blijvende schade is. Iedereen is aangedaan. Maar de Tour gaat gewoon verder. We hebben de ploegleiding gevraagd om er tijdens de koers niets over mee te delen. Stel dat het slecht nieuws is* Wij moeten ook nog een beetje opletten.”

Na de finish in Bourg-en-Bresse gaat het vooral over de verloren sprint van Oscar Freire. De renners horen dat de toestand van Reus stabiel is. Marc de Maar, zijn beste vriend bij Rabobank, kreeg het bericht tijdens een trainingskamp in de Pyreneeën. Hij kon het gisteren niet opbrengen zijn fiets aan te raken. De Maar: „Dit maakt dat hele wielrennen zo relatief.” Maar hij zit dan ook niet in de Tour de France.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden