Ronald van Raak 'Marx, dat is politiek, maar ook poëzie'

SOFIE CERUTTI

Hoe belangrijk is lezen voor u?
"Heel belangrijk. Als Kamerlid word ik voortdurend in de waan van de dag gezogen, en lezen zorgt ervoor dat ik me daar weer een beetje van vervreemd. Ik heb altijd een boek bij me, dat neem ik mee als ik de deur uitloop, zoals je ook je sleutels meeneemt. Buiten zie ik pas wat het geworden is."

Welke boeken werken prettig vervreemdend?
"Filosofie, dat leert je vanuit perspectieven denken. Je leest een filosoof; het is allemaal heel aannemelijk wat hij zegt. En dan lees je een andere, die óók een heel logische kijk op de wereld heeft, maar een totaal andere. Je leert begrijpen waarom mensen denken zoals ze denken - dat is in de politiek ook wel handig."

En behalve filosofie?
"Als ik heel erg wil lachen lees ik Reve. Als ik niets aan mijn hoofd wil hebben 'Het Bureau' van Voskuil. 'Ideën' van Multatuli lees ik ook steeds opnieuw, dat boek zet je echt aan het denken."

En wat las u als kind?
"Niets. Ik kom uit een arbeidersgezin, en daar werd niet gelezen. Dat was voor heel rare mensen."

Wanneer veranderde dat?
"Toen ik voor mijn lijst moest lezen. Ik zette mijn tanden in 'Das Glasperlenspiel' van Hermann Hesse, een vuistdik boek waar ik niets van begreep. Ik heb net zo lang gezwommen tot ik bovenkwam. Ik wilde me gewoon niet laten intimideren door dat boek. En er ging een wereld voor me open."

Welke wereld was dat?
"Een ándere. Ik was opgevoed in een bepaalde manier van denken, van wat gewoon zou zijn. Ineens bleek dat dingen heel anders konden zijn en toch óók heel gewoon - het is maar vanuit welk perspectief je kijkt. Dat was een enorme bevrijding."

Welk boek wakkerde uw politiek bewustzijn aan?
"Marx. Op de middelbare school kocht ik 'Het communistisch manifest' in een tweedehandsboekwinkel in Tilburg. Fantastisch. Die man had precies opgeschreven wat ik dacht, maar dan veel beter en mooier dan ik het ooit zou hebben gekund. Het was politiek, maar ook poëzie."

Als u politiek met een nieuw onderwerp te maken hebt, leest u er dan alles over?
"Toen ik woordvoerder werd over de Antillen, heb ik heel veel gelezen van Boeli van Leeuwen, een schrijver uit Curaçao die al een tijdje dood is. Hij heeft prachtige essays geschreven, over het Antilliaans gevoel, over wat het betekent om op Curaçao te leven. Je leert door Boeli's ogen te kijken, en gaat de dingen beter begrijpen."

Ronald van Raak (1969) is Tweede Kamerlid voor de SP

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden