Ronald Mulder is veldheer op de 500 meter

Ronald Mulder schreeuwt het uit na zijn winnende 500 meter. Beeld ANP
Ronald Mulder schreeuwt het uit na zijn winnende 500 meter.Beeld ANP

Als er één wedstrijd zou veranderen in een slagveld, dan was het de 500 meter. Verslag vanaf dat slagveld aan de hand van uitspraken van vroegere leiders.

Szun Tzu: In chaos liggen kansen

Het is iets over 17.00 uur als de blauwe trein het ijs opkomt. De sprinters van Plantina, met zeker vijf kanshebbers, rijden gezamenlijk twee uur voor de start van de 500 meter nog een paar rondjes. De spanning moet uit de benen.

Michel Mulder gaat voorop. Bij de olympisch kampioen van Sotsji vier jaar geleden zit de spanning er vol op. Zijn uitgangspositie is nu totaal anders dan vier jaar geleden. Toen was hij favoriet, nu is hij na moeilijke jaren eindelijk weer bij, maar niet de te kloppen man. Zijn lot ligt niet alleen meer in zijn handen, vindt hij.

Toch heeft Mulder een kans. Net als Kai Verbij, Dai Dai Ntab, Jan Smeekens, Ronald Mulder en Hein Otterspeer. Allemaal reden ze dit jaar al onder de 35 seconden. Allemaal zijn ze favoriet, maar allemaal kunnen ze net zo goed buiten het podium vallen. Alleen de topdrie plaatst zich in principe voor de Spelen.

Eén fout is fataal. Er zijn namelijk niet twee 500 meters om te rijden, maar slechts eentje. Ronald Mulder rijdt in tranen naar Thialf, zo nerveus is hij. In de opwarmruimte wordt bijna niet gesproken. Het is een van de twee wedstrijden waar soms al jaren naartoe is geleefd. De andere? De olympische 500 meter.

Napoleon Bonaparte: Stoor de vijand nooit, wanneer die een fout maakt

Kjeld Nuis opent in rit zeven het gevecht met de eerste 34’er van de avond (34,94). Een rit later is het de beurt aan Ntab en Verbij. Ntab, met 23 jaar een van de jonge specialisten, start te vroeg. De rode vlag, die overeen komt met de band om zijn arm, wordt over de boarding gehangen.

De tweede start. Starter Jan Zwier wacht lang. Ntab gaat trillen, valt wat naar voren. Weer vals. Het wordt stil in Thialf. Verbij staat zo stil als een standbeeld, Zwier heeft geen keus: hij moet Ntab uit de wedstrijd schieten.

Ntab rijdt daarna met de handen voor zijn mond uit op de binnenbaan. Daarna stormt hij de catacomben door, ongeloof en boosheid strijden om voorrang. Hij weet: dit was zijn kans op de Spelen. Maar hij verknalt het door zijn eigen domme fout.

Verbij rijdt ondertussen in zijn eentje sneller dan Nuis: 34,81. Hij betaalt er een prijs voor. Hij moet snel na zijn rit naar de fysio. Maar zijn tijd houdt stand. Drie mannen komen er niet aan: Otterspeer weet waar hij het laat liggen: de bocht. Michel Mulder (uitkomen eerste buitenbocht) en Smeekens (laatste buitenbocht) ook.

Smeekens komt nog het beste weg: hij rijdt zich naar het podium. Hij is blij, ook al is hij nog niet zeker van plaatsing. Daarvoor moeten zeker twee schaatsers zich op meerdere afstanden kwalificeren: “Ik word steeds beter. Je pept jezelf toch op voor deze wedstrijden. Maar laten we nog niet te vroeg juichen.”

Alexander de Grote: Het universum kan geen twee zonnen hebben, en de aarde geen twee

Voor de laatste rit staat Verbij nog op de eerste plaats. Maar zijn tijd is niet onklopbaar, weet Ronald Mulder. De jongste van de twee Mulders is niet onder de indruk van de tijden. ‘Dit zijn kansen Ro’, zegt hij bij zichzelf.

Toch schiet er van alles door zijn hoofd. Hij wil niet aan anderen denken, maar ziet zijn broer (en dus olympisch titelverdediger) afhaken voor de Spelen, en teamgenoot Ntab ook. Hij probeert al zijn negatieve gedachten te accepteren. De mentale begeleiding die hij al anderhalf jaar heeft, helpt hem daarbij.

De spanning is weg als hij zijn eerste pas zet. Zijn opening is snel (9,58), zijn temporonde ook. Met afstand rijdt hij de snelste tijd van de dag. ‘Yes’, schreeuwt hij keihard.

Hij probeerde boven het geklap van het publiek uit te komen met die schreeuw, vertelt hij later. Zo blij was hij. Er zat rust in zijn slag, zegt hij. Juist niet gejaagd, zoals hij in wedstrijden nogal eens gewoon is te doen. Misschien kwam dat wel doordat hij in de laatste rit de tijden van de anderen wist. Maar hij is de nieuwe veldheer, en in Pyeongchang favoriet om zijn broer op te volgen voor goud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden