Romy, Rainer en River, schaduwen uit het verleden

Op het Filmfestival van Cannes ging het afgelopen week niet alleen om premières en Palmen, maar ook om films die in de maak zijn en op de grootste filmmarkt ter wereld concurreren om kopers.

Er bleken nogal wat films over beroemde regisseurs en acteurs in ontwikkeling. Zo komt er een dramatische vertelling over de liefde die Ingmar Bergman en Roberto Rossellini deelden voor Anna Magnani, en staan er biopics op stapel over Rainer Werner Fassbinder en Romy Schneider.

'Fassbinder back on the big screen', kopte filmvakblad The Hollywood Reporter in een van zijn dagelijkse festivaledities. 'We want to show all the dirt, drugs and excess', aldus regisseur Marco Kreuzpaintner over 'het wilde leven en de vroege dood' van zijn held. Fassbinder was 37 toen hij aan een overdosis overleed.

Behalve 'Rainer' is dus ook 'Romy' in de maak. De film waarvoor Jean-Claude Carrière het scenario aan het schrijven is, zal zich toespitsen op het gevecht dat Schneider leverde om in 1982 'La Passante de Sans-Souci' te voltooien. De in Oostenrijk geboren Duitse, maar in haar latere carrière voornamelijk in Frankrijk werkzame actrice kampte op de set met haar gezondheid en de dood van haar veertienjarige zoon David. Ze overleed kort na de opnamen op 43-jarige leeftijd.

Van een iets andere orde, maar ook gemoeid met de tragische dood van een geadoreerde jonge ster, is het filmproject dat de Nederlandse regisseur George Sluizer onlangs opnieuw oppakte: zijn Amerikaanse film 'Dark Blood' met Hollywood-ster River Phoenix, die tegen het eind van de opnamen in 1993 ging stappen in Los Angeles en op 23-jarige leeftijd aan een overdosis drugs overleed.

De opnamen van Sluizers film, die voor circa 80 procent was voltooid, verdwenen in de kluis van een verzekeringsmaatschappij, die het materiaal na enkele jaren wilde vernietigen. Dit kwam Sluizer ter ore. Via een truc haalde hij de negatieven naar Nederland en redde deze van de ondergang.

De 79-jarige regisseur, die kampt met gezondheidsproblemen, wil zijn Amerikaanse woestijnavontuur met River Phoenix als de moderne James Dean alnog voltooien en vertonen. Sluizer werkt momenteel hard aan de montage van het materiaal, deels gefinancierd door het Filmfonds en deels door Crowdfunding, waarbij het publiek in filmprojecten kan participeren.

Een spannend avontuur, dat doet denken aan de onvoltooide film van Henri-Georges Clouzot met Romy Schneider ('l'Enfer' uit 1964) die een paar jaar geleden werd teruggevonden. Die onaffe film was eveneens onderwerp van juridisch getouwtrek, maar werd uiteindelijk met groot succes gereconstrueerd door de Franse 'found footage'-filmer Serge Bromberg.

Hopelijk is de reïncarnatie van Sluizers 'Dark Blood' eenzelfde lot beschoren, en treffen we de film - zoals gepland - in het najaar op het Nederlands Film Festival in Utrecht en, wie weet, volgend jaar in Cannes. 'River Phoenix back on the big screen.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden