Romney zal op reis niet half zo warm worden ontvangen als Obama vier jaar geleden

Mitt Romney komt aan op Downing Street 10 voor een gesprek met de Britse premier Cameron. Beeld anp
Mitt Romney komt aan op Downing Street 10 voor een gesprek met de Britse premier Cameron.Beeld anp

Als Mitt Romney één ding wil voorkomen, dan is het wel dat de buitenlandse reis die hij deze week maakt, al te veel wordt vergeleken met de trip van presidentskandidaat Barack Obama, vier jaar geleden.

Sacha Kester

Allereerst omdat de Republikeinen indertijd veel kritiek op de reis van Obama hadden (het zou een niet passend zijn dat hij zich als wereldleider liet ontvangen, terwijl de race om het Witte Huis nog in volle gang was). Maar ook omdat Romney niet half zo warm zal worden ontvangen als bij Obama het geval was.

In Irak, waar indertijd nog Amerikaanse troepen gelegerd waren, wist Obama zich in 2008 zeker te stellen van de broodnodige steun van premier Al-Maliki. In Europa werd hij, na acht jaar George W. Bush, omarmd als een zeer welkome frisse wind; de toenmalige Franse president noemde hem zelfs 'my buddy'. Obama sloot zijn 'tournee' af in Berlijn met een toespraak waar meer mensen voor waren uitgelopen dan op enige verkiezingsbijeenkomst in de Verenigde Staten het geval is geweest.

Dat werd door zijn Republikeinse tegenstrever John McCain direct als munitie gebruikt om Obama weg te zetten als iemand die zich gedroeg als een popster, maar op het gebied van buitenlands beleid eigenlijk helemaal geen ervaring had.

Paard
De reisplannen van Romney zijn stukken minder ambiteus: waar Obama indertijd acht landen en twee oorlogsgebieden aandeed, bezoekt Romney alleen Polen, Israël en Groot-Brittannië (waar een paard uit de stallen van zijn vrouw deel uitmaakt van de Amerikaanse dressuurploeg bij de Olympische Spelen). Hij gaat ook zeker niet om zichzelf te profileren, zegt zijn team. Hij zou zijn trip vooral zien als 'een mogelijkheid om te leren en te luisteren'.

Toch is dit ook voor Romney het moment om zich als internationale leider te presenteren - niet zozeer voor het buitenlandse publiek, maar voor de mensen thuis in de Verenigde Staten.

Het is tekenend dat hij uitgerekend Warschau en Jeruzalem op zijn lijstje heeft staan: terwijl het grootste deel van Europa nog steeds zeer gecharmeerd is van Obama, is Polen kritisch over de recente Amerikaanse toenadering tot Rusland.

Maar zeker zijn bezoek aan Israël is voor Romney van belang. Het is Obama niet gelukt om het vredesproces in het Midden-Oosten verder op weg te helpen wat wordt gezien als een grote smet op zijn buitenlandse beleid. Romney heeft Obama er eerder van beschuldigd 'Israël onder de bus te gooien'. Zijn bezoek aan het land zal hij gebruiken om zichzelf te positioneren als een goed alternatief.

Obama tijdens zijn speech in 2008 in Berlijn Beeld anp
Obama tijdens zijn speech in 2008 in BerlijnBeeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden