Romney: 'Trump is een charlatan'

Mitt Romney. Beeld afp
Mitt Romney.Beeld afp

Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney heeft spijkerharde kritiek geuit op Donald Trump, die hij vandaag in een toespraak omschreef als een 'charlatan die de Amerikaanse bevolking in de luren legt'.

Romney ontpopt zich de laatste tijd steeds meer als criticaster van de omstreden miljardair, die met een reeks overwinningen op Super Tuesday verder uitliep in de Republikeinse voorverkiezingen.

"Een zakelijk genie is hij niet. Zijn beloftes zijn even waardeloos als een bul van Trump University", zei Romney over de omstreden vastgoedcursussen waar Trump in het verleden zijn naam aan verbond. Tegen de 'universiteit', die nooit de accreditatie had om zich die naam aan te meten, loopt momenteel een rechtszaak.

Volgens Romney staat de Republikeinse partij voor een tweesprong. "Ik geloof met hart en ziel dat dit een tijd is om te kiezen en dat de keuze ingrijpende gevolgen zal hebben voor niet alleen de Republikeinse partij, maar voor het hele land." Trumps ideeën zouden rampzalig uitpakken voor de economie en de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, aldus Romney.

Catastrofe
Dat Trump op zijn beurt niets moet hebben van Romney is geen geheim. Voor de toespraak noemde de vastgoedmagnaat hem op Twitter 'een catastrofe' en benadrukte hij dat kandidaat-Romney hem vier jaar geleden om zijn steun vroeg. "Ik ben niet Mitt Romney, die niet weet hoe je moet winnen", sneerde Trump.

Ondanks zijn felle kritiek op Trump schaarde Romney zich ook niet achter een van diens tegenstanders. Het establishment binnen de Republikeinse partij hoopte de afgelopen weken dat enkele kandidaten de handdoek in de ring zouden gooien, zodat alle niet-Trump-stemmers zich achter een enkele kandidaat zouden scharen.

Na Trumps succes op Super Tuesday gaan er echter stemmen op om juist zoveel mogelijk kandidaten in de race te houden, om zo Trump van een meerderheid van afgevaardigden af te houden die nodig is om tot kandidaat te worden gekozen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden