Romney kan veel leren van vlotte Ryan

Republikeinse kandidaat moet vooral de hardcore partijgenoten enthousiast en stembereid maken

Paul Ryan is net op dreef als de klok van het St. Anselm College hem in de rede valt. "Mijn vader zei altijd: als je geen deel bent van de oplossing, dan ben je deel van het probleem. Nu is Obama deel van het probleem. En Mitt Romney is de oplossing. Wij moeten een echte leider kiezen..."

Bim, bam...

"... te elfder ure."

Drieduizend mensen liggen dubbel. En Paul Ryan, Republikeins Congreslid uit Wisconsin en kandidaat-vicepresident, heeft klokke elf weer een van de twee kwaliteiten laten zien, die hem de keus van Mitt Romney maakten: het speelse gemak waarmee hij zijn boodschap kan verkondigen.

De andere eigenschap is dat Ryan een boodschap heeft, veel duidelijker dan Romney zelf, die zich tot nu toe vaak moest verdedigen voor eerdere progressieve standpunten. Nu hij 'America's Comeback Team' vormt met Ryan, de architect van enkele door de Democraten geblokkeerde begrotingen met radicale bezuinigingen, is voor die twijfel een stuk minder plaats.

En met Ryan erbij, zo viel vriend en vijand op, staat Romney zelf veel minder houterig op het podium. Reden voor de campagne om de kandidaat-vicepresident veel samen met zijn baas te laten optreden.

Daar heeft het tweetal nog wel wat te doen. Voordat Romney zijn keuze bekendmaakte, zagen de peilingen er slecht uit. Zijn keus voor een zo uitgesproken kandidaat wordt gezien als een erkenning dat hij de niet-partijgebonden kiezers niet overtuigt en dus vooral de geheide Republikeinen enthousiast en stembereid moet maken.

Per saldo heeft dat hem nog niet geholpen. Terwijl traditioneel een presidentskandidaat een procent of vier in de peilingen stijgt nadat hij zijn running mate bekend heeft gemaakt, leverde de keus voor Ryan maar een mager procentje op.

De reden daarvoor heet Medicare, de zorgverzekering voor ouderen, die Ryan wil hervormen. Ouderen zullen geen gratis zorg meer krijgen, maar een vast bedrag waarmee ze de verzekeringsmarkt op moeten.

Dat soort ideeën valt in Amerika slecht, zelfs bij mensen die verder niets moeten hebben van grote overheidsprogramma's. De Democraten hebben er gretig gebruik van gemaakt.

Voor de huidige ouderen verandert er niets, bezweert Ryan. "Maar het systeem gaat failliet. Voor mensen van mijn leeftijd zal het er toch niet meer zijn."

Dat verschaft hem een wat lusteloos applaus. Hoe Republikeins ze ook zijn, de toehoorders op de tribunes op het grasveld voor het St. Anselm College komen maar zelden van hun stoel. Het luidste applaus en een gescandeerd 'Mitt! Mitt!' krijgt Romney als hij belooft een einde te maken aan de overheidstekorten, een 'USA! USA!' als hij belooft het leger in Afghanistan alles te geven waar de generaals om vragen.

Terwijl de presidentskandidaat tot slot uitlegt dat je om het overheidstekort weg te werken geen belastingverhogingen nodig hebt, als je 'de economie maar laat groeien, lopen de eerste bezoekers al weg. Zoals Ed Roane (58). Hij is niet partijgebonden, maar kan zich voor honderd procent vinden in Romneys ideeën.

Niets wat hem teleurstelt in de man? "Dat hij niet zo'n goede spreker is. Maar ja, Obama is dat wel, en kijk waar ons dat gebracht heeft."

Verkrachting en abortus
De Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse Senaat, Todd Akin, veroorzaakte dit weekend met zijn uitspraken voor een hoop ophef. Tijdens een televisie-interview zei Akin dat verkrachting bij zijn weten niet tot zwangerschap leidt. Hij antwoordde op de vraag waarom hij zich blijft verzetten tegen abortus, zelfs wanneer zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Akin: "Van artsen heb ik begrepen dat zwangerschap door verkrachting een zeldzaam verschijnsel is. Als het echt om verkrachting gaat, heeft het vrouwenlichaam manieren om dat hele ding uit te schakelen."

Er werd verbijsterd gereageerd op de uitspraken van Akin, die momenteel lid is van het Amerikaanse Congres. Onmiddellijk distantieerden de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en zijn running mate, Paul Ryan, zich van de uitspraken. Perswoordvoerder Amanda Henneberg: "Romney en Ryan zijn niet tegen abortus in gevallen van verkrachting."

Akin verklaarde later op de dag dat hij zich tijdens het interview 'versproken had'. De verklaring van Akin komt mogelijk te laat. Gisteren verklaarden verschillende Republikeinen hem niet te steunen in de strijd om zijn kandidaatschap voor de Senaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden