Romme verbaasde ook zichzelf

,,En toch ben ik een betere allrounder.'' Terwijl wereldkampioen Gianni Romme nog rondtoerde op een Harley Davidson, gaf Rintje Ritsma er blijk van zich niet neer te leggen bij de suprematie van een WK-debutant.

Johan Woldendorp

De 'nieuwkomer' had net twee dagen huis gehouden in Milwaukee. Als ultieme machtsdemonstratie had Romme de nummer twee van het eindklassement, Ids Postma, gedubbeld op de tien kilometer. Ritsma zou, wanneer de oude en nieuwe kampioen tegen elkaar hadden gereden, dat lot net bespaard zijn gebleven. Ook in (verborgen) cijfers uitgedrukt, stond er geen maat op Romme. De marge met Postma bedroeg na vier afstanden 2,156 punt. In de historie werden slechts zes rijders met een grotere overmacht wereldkampioen. Eric Heiden verpulverde in 1979 de Noor Jan Egil Storholt met bijna vijf punten. Ard Schenk (1971 en '72) haalde twee keer een iets hogere score dan Romme.

Ritsma heeft er geen moeite mee zijn opvolger ,,uitzonderlijke klasse'' toe te dichten. ,,Het verschil is vreselijk groot. Maar ik ben geen mindere schaatser dan Gianni. Ids en ik staan alleen even stil in onze ontwikkeling.'' De moed om er dit seizoen nog wat van te maken, is Ritsma in de schoenen gezakt. Over twee weken, na de wereldbekerfinale in Heerenveen, lonkt de vakantie. ,,De WK afstanden laat ik lopen. Wat heb ik daar te zoeken? Gianni wint er de vijf en tien kilometer, Söndral de 1500 meter.''

De gouden medailles die Romme in Nagano kan halen, daar waar hij twee jaar geleden olympische roem vergaarde, zullen voor hem niet de waarde van het zojuist veroverde allroundkampioenschap hebben. ,,De vijf wereldtitels die ik op individuele onderdelen heb gewonnen, staan ver in de schaduw van deze allroundtitel. Ik heb altijd gedacht dat dat laatste niet voor mij was weggelegd. Er zijn twee grote allrounders in Nederland. Die haal ik nooit in, prentte ik mezelf in.''

Het scenario van afgelopen weekeinde had hij hooguit in zijn dromen geschreven. ,,Peter Müller riep al meteen dat ik kampioen kon worden. Ik heb steeds een slag om de arm gehouden.'' Romme vreesde zelfs dat het op de tien kilometer nog mis zou gaan. ,,Ik was na de 1500 meter doodop. Terug in het hotel, viel ik bijna in slaap. Ik kon mijn ogen nauwelijks open houden bij het slijpen van de schaatsen. Maar toen zag ik Ids en dacht: Ik ga er weer voor.''

Na een verbluffende opening (33,91) danste hij op de cadans van 31'ers en 32'ers naar een waarlijk grootse afsluiting van het toernooi. Het allroundtijdperk Ritsma is niet per se voorbij, dat van Romme is ieder geval wel begonnen. De Brabander gaf een voor het verwende Nederland ongekende dimensie aan de hogeschool van het schaatsen.

Niet eerder in de historie bevolkten louter landgenoten het WK-podium. In 1981 overkwam dat ook drie Noren (Sjöbrend, Stenshjemmet en Storholt), in 1954 en '56 drie Russen. Eén en twee waren Nederlanders wel vaker: vijf maal, in 1998 (Postma en Ritsma) voor het laatst.

Eigenlijk past er bij die constatering geen juichkreet. Zwartkijkers menen zelfs akkoorden van The Last Post te horen. De waarde van het jongste EK allround leek onmetelijk groot omdat voor het eerst sinds lange tijd de beslissing pas op de tien kilometer viel. Nog belangrijker: in de persoon van Eskil Ervik diende zich een mogelijke kampioen voor de toekomst aan. De introverte Ervik, die zich net zo grappend en grollend in de Noorse selectie gedraagt als Romme in de Nederlandse ploeg, haalde door een allergie het eindklassement van het WK niet.

Vergeleken met Hamar, deed de internationale schaatsgemeenschap in Milwaukee een forse stap terug. Van de negen resterende namen in het 'blok van twaalf' heeft er één misschien enige toekomst: de 24-jarige Duitser Knut Morgenstern. Achim Franke, de trainer van wereldkampioene Pechstein, lachte vrijdag bij de loting dat het hoog tijd wordt dat ook een Duitser eens de hoogste eer als allrounder behaalt. Ook in zijn vroegere vaderland, de DDR, lukte hem en zijn collega's dat nooit. De 'runners up' van het Nederlandse supertrio waren verder twee dertigers (waarvan één een onverslijtbare Hagenaar met een Nederlands paspoort is), late twintigers die al jaren stilstaan, een Noor die van het allrounden een clowns-act maakte en een goedwillende Zwitser.

Het organiserende continent vond zowel bij de mannen als de vrouwen één naam terug bij de laatste twaalf. In beide gevallen een Canadees. De vier Amerikanen haalden het bij lange na niet. Aan hun landgenoten ging het voor reislustige Nederlanders en Noren georganiseerde WK helemaal voorbij. De plaatselijke krant besteedde er weinig aandacht aan en de tv-omroep die de rechten verwierf, zendt pas op 26 februari (!) een korte samenvatting uit. De scheidende bondscoach Henk Gemser vreest dat het allrounden zo de volgende eeuw niet haalt. Niet voor niets is er een voorzichtige Nederlandse lobby gestart om de Olympische Winterspelen met een allroundtoernooi te verrijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden