Recept

Romige soep met balletjes van kipgehakt

Beeld COLOURBOX

Het is koud buiten, dus tijd voor soep.

Pel de ui en snijd deze in stukken. Pel de knoflookteentjes en hak ze doormidden. Schil het stukje gemberwortel en snijd het fijn. Snijd het onderste witte deel van de serehstengel in stukken. Doe de ui, knoflook, gemberwortel, sereh, trasi, djinten, ketoembar, vissaus en twee eetlepels olie in een keukenmachine en pureer alles tot een smeuïge pasta.

Snijd het kippendijenvlees grof. Doe het bij het kruidenmengsel in de keukenmachine. Breek het ei erboven en voeg de maizena toe. Maal het tot een makkelijk te kneden mengsel. Vorm er een grote bal van en leg deze in een kom. Dek de kom af en zet deze in de koelkast om het vlees te laten opstijven.

Bouillon

Breng de kippenbouillon aan de kook in een grote soeppan. Voeg de sojasaus, bruine suiker en citroensap toe. Spoel de paksoi af onder de koude kraan en snijd deze in repen. Haal het kipgehakt uit de koelkast en draai er kleine balletjes van. Dat gaat het makkelijkst als u de handen een beetje vochtig maakt. Doe de balletjes bij de kokende soep. Zet het vuur lager en laat het kipgehakt in tien minuten gaar worden.

Kook ondertussen de eiernoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat ze uitlekken in een vergiet. Proef de soep en voeg zo nodig suiker, citroensap of sojasaus toe. Schenk er de kokosmelk bij en roer goed om. Voeg de paksoi toe.

Breng de soep opnieuw aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat nog twee minuten zachtjes koken.

Snijd de groene pepers en de voorjaarsuitjes in schuine reepjes. Hak de korianderblaadjes fijn. Verdeel de eiernoedels over vier grote kommen. Verdeel er de reepjes groene peper en voorjaarsuitjes over. Schenk er de hete soep overheen.

Garneer de soep tot slot met de fijngehakte korianderblaadjes. Serveer met eetstokjes (voor de noedels en de gehaktballetjes) en een soeplepel.

Ingrediënten voor 4 personen:

400 g kippendijenvlees, 1 ui, 2 teentjes knoflook, stukje gemberwortel (2 cm), 1 serehstengel, 1 theel garnalenpasta (trasi), 1 theelepel gemalen komijn (djinten), 1 theel gemalen koriander (ketoembar), 1 eetlepel vissaus, 2 el olie, 250 gram eiernoedels, 1 ei, 2 el maizena, 1 liter kippenbouillon (gemaakt van 2 bouillonblokjes), 3 el sojasaus, 2 theel bruine suiker, 1 el citroensap, 1 blik kokosmelk (400 ml), 2 voorjaarsuitjes, 125 gram paksoi, 2 groene pepers, half bosje koriander

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden