Romige paddestoelensoep

250 g witte uien; 2 eetlepels boter; 1,25 dl bouillon; 1,5 liter melk; 400 g paddestoelen, in kleine blokjes; 1 takje verse dragon (of een half theelepeltje gedroogde), 1 à 2 dl zure room; citroensap (desgewenst)

Julia Child mag dan in haar jonge jaren een boek geschreven hebben over het onder de knie krijgen van de Franse kookkunst en mensen mogen nu dan kritiek hebben op het royale gebruik van boter en room in de recepten in dit bijna 50 jaar oude boek, de inmiddels overleden Julia zelf speelde wel in op de veranderende eetgewoonten. In 1995 antwoordde ze in een artikel in Food & Wine op de vraag wanneer een roomsoep geen roomsoep is.

„Wanneer een soep gemaakt is met een puree van rijst en witte uien. Mijn romige kippensoep ziet er net zo uit en smaakt ook net zo als de conventionele versie, met al die verrukkelijk romige vetcalorieën. Alleen, je kunt hem praktisch zonder vet maken, terwijl weinig of geen van je gasten dat ooit merken. Kook voor een praktisch vetvrije versie de uien voor de puree gaar in een beetje bouillon en gebruik geen room. De smaak is dan niet helemaal hetzelfde, maar dat is de prijs die je voor vetarm betaalt. Pureer uien en rijst in de keukenmachine, of stamp, net als vroeger, de rijst en uien fijn in een vijzel, wrijf ze met een houten stamper door een strakgespannen doek en ten slotte de puree van de andere kant van de doek. Een hele klus en ik kan dat weten, want zo moesten we in 1949 puree maken op de kookschool in Parijs.”

Hier Julia’s rijst-uien-variatie op romige paddestoelensoep.Laat de plakken ui in de boter in een afgedekte pan op laag vuur ’zweten’ tot ze zacht zijn.

Roerbak ze vervolgens niet langer dan tot ze een gouden gloed hebben.

Roer er de rijst door, dan de bouillon en de melk en kook de rijst in 20 minuten ’botergaar’. Pureer het mengsel.

Roer de blokjes paddestoel en de dragon door het hete uien-en-rijstmengsel. Houd de soep, terwijl u regelmatig roert, 10 minuten tegen de kook aan.

Roer er de zure room, zout en peper naar smaak en desgewenst een paar druppels citroensap door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden