Romige koele amandelsoep

Rianne Buis

Voor 6 à 8 personen:

ca. 125 g witbrood van 1 dag oud (zonder korst), 2 kleine teentjes knoflook, 150 g blanke amandelen (fijngemalen in keukenmachine of amandelmolen), 1 dl extra vierge olijfolie (liefst Spaanse), 2 afgestreken el crème fraîche, 250 ml koud water, 1 à 2 el sherryazijn, zeezout en versgemalen peper. Voor de garnering: olijfolie en klein trosje pitloze groene druiven.

Gekoelde soepen worden in Spanje al eeuwenlang gegeten. Vooral in de streek Andalucia zijn koude soepen geliefd. ’Ajo blanco’ ofwel ’witte knoflook’ is een van de bekendste, deze soep wordt vooral gegeten in de streek rond Malaga. In dit geraffineerde recept van een chefkok wordt de soep iets verfijnd; crème fraîche maakt het nog romiger en de soep wordt gezeefd voor een gladdere textuur. Maar wie de lichte korreligheid van de amandelen prefereert, kan het zeven achterwege laten. Deze soep wordt traditioneel gegarneerd met gehalveerde groene druiven.

Ajo blanco is een uitgelezen en origineel voor- of lunchgerecht. De keus van het brood beïnvloedt het resultaat. Rustiek, stevig brood maakt de soep wat robuuster, terwijl fijn witbrood een zachtere structuur oplevert.

Week het brood enkele minuten in koud water. Stevig, oudbakken brood kan iets langer geweekt worden, fijn, zacht brood hoeft alleen ondergedompeld te worden tot het water heeft opgenomen. Knijp het brood vervolgens goed uit en verkruimel het boven de kom van de keukenmachine. Halveer de tenen knoflook en verwijder de groene kernen. Pers de knoflook uit boven het brood. Doe de gemalen amandelen erbij, de olijfolie, crème fraîche en 2 dl water. Pureer het geheel glad en voeg zonodig meer water toe als de soep te dik lijkt. Pureer nogmaals.

Zeef de soep desgewenst door een fijne zeef. Breng op smaak met azijn, zout en peper. Laat de soep ongeveer 2 uur afgedekt in de koelkast staan. Halveer de druiven. Schep de soep in lage soepkommen en garneer met een paar druppels olijfolie en halve druiven. Geef er eventueel croutons bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden