Rome zucht onder maffia en chaos

Zwaar geïrriteerd door een aanhoudende hittegolf trekken de gewoonlijk zo gelaten Romeinen de vervoerschaos niet: overvolle metrostellen en wilde stakingen. Beeld reuters
Zwaar geïrriteerd door een aanhoudende hittegolf trekken de gewoonlijk zo gelaten Romeinen de vervoerschaos niet: overvolle metrostellen en wilde stakingen.Beeld reuters

Bezwete Romeinen komen boos metrostation Barberini uitgelopen. Ze hebben op een heet en propvol perron twintig minuten op een trein moeten wachten. Clara Mariotti heeft een knalrood gezicht. "De eerste metro zat zo vol dat ik er niet meer bij kon. In de tweede viel ik bijna flauw. Is dit de hoofdstad van Italië of van Bangladesh?"

Pauline Valkenet

Oog voor de schoonheid van het Piazza Barberini heeft de gestreste onderwijzeres nauwelijks. Net als andere Romeinen ziet ze vooral hoe haar stad lijdt onder chaotisch openbaar vervoer, een ongekend maffiaschandaal en regelrechte viezigheid.

De problemen in de rommelige metropool met zijn drie miljoen bewoners stapelen zich snel op. Het openbaar vervoer was met het piepkleine aantal metrolijnen - tweeënhalf - en de stokoude stadsbussen al nooit een paradepaardje. Nu wordt het ook nog eens ontregeld door wilde stakingen. De metro- en busbestuurders protesteren onder meer tegen hun werktijden. Gevolg: grote vertragingen.

Zwaar geïrriteerd door een aanhoudende hittegolf trekken de gewoonlijk zo gelaten Romeinen de vervoerschaos niet. Een metrotreinbestuurder is deze week door woedende passagiers aangevallen; een buscontroleur is door een vrouw gebeten. De prefect heeft daarom de uitzonderlijke maatregel genomen om de aangekondigde vervoersstaking van maandag te verbieden.

Wachten op bagage
Fiumicino, het grootste vliegveld van het land, kampt ook al met vertragingen. In mei heeft een grote brand een van de vijf terminals beschadigd en is een deel van de luchthaven tijdelijk voor onderzoek afgezet geweest. Nu, twee maanden later, is het aantal vluchten nog steeds beperkt.

"Fiumicino was al zo'n slecht vliegveld", meent Pascal van Duijnhoven, een Nederlander die in de toeristische sector van Rome werkt. "Ik hoor vaak geklaag over het eindeloos wachten op bagage. De treinen naar de binnenstad zitten onder de graffiti, ze zijn ook van binnen smerig en met deze hitte doet de airco het vaak niet. Schandalig gewoon."

Schandaliger - en absoluut veel schadelijker voor Rome - was de ontdekking door justitie dat de georganiseerde misdaad het gemeentebestuur jarenlang in zijn greep heeft gehouden. Afgelopen december zijn tientallen misdadigers en gemeentebestuurders opgepakt; vorige maand was er een tweede arrestatiegolf. Corrupte bestuurders werden op grote schaal door een criminele bende omgekocht. Met z'n allen verrijkten ze zich via lucratieve contracten op allerlei terreinen, van asielzoekerscentra tot de plantsoenendienst.

Het wordt burgemeester Ignazio Marino (foto) zwaar aangerekend dat misschien wel de mooiste stad van de wereld zo diep is gezonken. Beeld ap
Het wordt burgemeester Ignazio Marino (foto) zwaar aangerekend dat misschien wel de mooiste stad van de wereld zo diep is gezonken.Beeld ap

Op zich weten de Romeinen wel dat hun land van zuid tot noord van de maffia is vergeven, maar dat zelfs hún stad - waar nota bene de regering zetelt - zwaar besmet blijkt, vinden ze schokkend. Mocht het kabinet van Matteo Renzi besluiten om de gemeenteraad wegens de maffia-infiltratie te ontbinden, dan zou dat een ongekende klap zijn en bijdragen aan de perceptie dat Rome achteruit holt.

De man die het tij zou moeten keren, wankelt. Het wordt burgemeester Ignazio Marino zwaar aangerekend dat misschien wel de mooiste stad van de wereld zo diep is gezonken. De Romeinen balen niet alleen van de maffiapraktijken, maar ook van de uitpuilende vuilniscontainers in hun straten, de beroerd onderhouden wegen en het overal oprukkende onkruid. Maar de burgemeester, een chirurg uit Genua en partijgenoot van Renzi, wil niet opstappen. Hij benadrukt dat de maffia het Capitool onder zijn rechtse voorganger is binnengedrongen.

Legaliteit
Marino weigert de schuld voor de verwaarlozing en het mismanagement van vóór zijn aantreden in 2013 op zich te nemen. Er is tot nu toe ook geen enkel bewijs dat de chirurg geen schone handen zou hebben. Tegen dagblad La Repubblica zei Marino gisteren: "Ik weet dat we de economische en financiële aspecten van de stad hebben veranderd, dat we de legaliteit naar Rome hebben teruggebracht. De burgers merken dat nog niet. Binnenkort zullen ze het zien."

Vrijdagavond kondigde hij aan dat hij de volledige top van het openbaar vervoersbedrijf van Rome ontslaat, uit onvrede over de wilde stakingen en de hopeloze inefficiëntie.

Daadkracht, zeker. Maar 73 procent van de Romeinen zou niet meer op burgemeester stemmen. Ook het vertrouwen van partijbaas Renzi is geslonken. Binnen de Democratische Partij zoemt rond dat de Romeinen snel een nieuwe burgemeester mogen kiezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden