Rome wil keurmerk voor 'echte Italiaan'

ROME - De Italianen zijn geïrriteerd. Het zit ze niet lekker dat er in het buitenland overal restaurants verschijnen die zichzelf ristorante italiano noemen maar waar de schotels maar weinig met de ware Italiaanse keuken van doen hebben. Pizza's met shoarma-vlees erop en spaghetti van zachte in plaats van harde tarwe, jakkie! Heeft niente met de echte Italiaanse keuken te maken! En dus is de minister van landbouw in actie gekomen. Hij wil buitenlandse restaurants waar werkelijk op z'n Italiaans wordt gekookt, gaan onderscheiden met een keurmerk.

door Pauline Valkenet

,,Elke dag komen er honderden restaurants bij in de wereld die een uithangbord hebben waar op staat dat het Italiaans is maar die absoluut niks Italiaans hebben'', zegt minister Gianni Alemanno. ,,Een kwaliteits-keurmerk is daarom hard nodig.''

Hoe dat keurmerk toegekend gaat worden en door wie, daar is de minister nog niet helemaal uit. Want als Rome naar elk Italiaans restaurant in het buitenland inspecteurs zou moeten sturen, zou de werkloosheid in Italië in één klap opgelost zijn. Maar Alemanno is serieus, 'echte' Italianen zouden moeten worden gekoppeld aan een internetsite.

Volgens Alessandro Argentini, fijnproever en voorzitter van de Accademia della Cucina Italiana in Den Haag, zouden er niet al te veel Italiaanse restaurants in Nederland in aanmerking komen voor het prestigieuze keurmerk. Hij zegt dat de Italiaanse eetgelegenheden in Nederland uiteenlopen van 'paradijs tot hel'. ,,Natuurlijk zijn er hier heel goede restaurants, maar er zijn er te veel waar je cannelloni op je bord krijgt die gevuld zijn met stukjes waarvan je maar hoopt dat het echt vlees is. En dan gaat er ook nog zo'n industriële tomatensaus over...!''

Italië is er al jaren bijzonder op gebrand dat de naam van de fameuze Italiaanse keuken niet te grabbel wordt gegooid en dat al die lekkernijen die het land produceert niet nagemaakt worden. Nederland heeft bij de Italianen ook niet zo'n beste naam als het gaat om de verkoop van the real thing.

Het Parmaham-Consortium, bijvoorbeeld, vond het vorig jaar nodig om een agentschap in Amsterdam te openen dat voorlichting geeft over deze rauwe ham. Want, zo zegt een woordvoerster in Parma, Nederlandse importeurs en groothandelaars hebben vaak geen flauw idee wat het verschil is tussen parmaham en andere rauwe hammen. Het Consortium heeft onlangs geconstateerd dat 40 procent van de hammen die in Nederland verkocht worden als zijnde parmaham in feite stukken varken van een heel andere kwaliteit zijn. ,,We gaan nu een flinke informatie-campagne beginnen in Holland, waar de markt echt wild is. Dit kan zo niet langer'', verzucht de woordvoerster.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden