Rome's bisschop klimt op van antichrist tot evangelicale held

Paus Johannes Paulus II is een bijzonder geliefd persoon onder evangelicale protestanten, blijkt uit onderzoek in de VS.

Reformator Maarten Luther noemde de paus 'antichrist'. In zijn kielzog hadden protestanten eeuwenlang geen goed woord over voor de bisschop van Rome met zijn aanmatigende titel 'plaatsbekleder van Christus'. Dat is nu anders. Nederlandse orthodoxe protestanten putten zich, na wat obligate kritiek, uit in loftuitingen voor JPII. En dat staat niet op zichzelf. Uit onderzoek in Christianity Today blijkt dat meer evangelicals van de paus houden dan van hun eigen voormannen: 44 procent tegen 40 voor de populairste onder hen, James Dobson.

De antichrist van vroeger heet nu de grootste pleitbezorger van 'bijbelgetrouw christendom', het moderne ere-etiket voor betrouwbaarheid. Natuurlijk, zijn Mariadevotie deugt niet, maar de rest van zijn theologie is stevig bijbels.

Ted Haggard, voorzitter van de Nationale bond van evangelicalen die 30 miljoen gelovigen in de VS vertegenwoordigt, prijst de paus om zijn verzet tegen homo's en zijn opkomen voor het gezin. Verder was de paus zeer pro life, tegen abortus en euthanasie. Dat hij ook tegen de Irak-oorlogen gekant was, negeren de evangelicals liever: zij steunen de Republikeinse lijn van president George W. Bush. Die scoort overigens hoger in de categorie 'warme gevoelens voor leiders' in het onderzoek van Christianity Today.

Kritiek op de overleden paus is er wel, maar die komt vooral van katholieken. En niet alleen van progressieven die de behoudende koers van JPII verfoeien. Uit conservatieve hoek komen klachten over de reispaus die altijd onderweg was, maar het 'huiswerk', het besturen van de wereldkerk, liet versloffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden