Rome komt in beeld

Drie vrouwen (anglicaans, rooms-katholiek en Nederlands gereformeerd) fietsen van Canterbury naar Rome. Vandaag: Van Sarsina naar Sansepolcro

We gaan de laatste week in en de verandering is merkbaar. Ons doel leek lange tijd zo ver weg, dat we er nauwelijks over durfden te praten. Nu vragen we ons voorzichtig af hoe het volgende week om deze tijd zal zijn. Als er geen gekke dingen gebeuren, kunnen we het halen. De stemming op de rustdag in Ravenna is ontspannen. Zaterdagavond eten we buiten en we tafelen zo lang na, dat ons hotel al op slot is als we er tegen elven aankomen. Meestal liggen we rond de klok van tien al in bed. Gelukkig meldt zich op ons aanbellen een nachtportier.

Bij het ochtendgebed op zondagmorgen gaat de lezing over de intocht in Jeruzalem, Marcus 11. Palmpasen. We moeten lachen, want de avond ervoor hebben we deze laatste fietsweek al de ’goede week’ genoemd. En we kregen het meteen weer over lijden - vandaar het lange natafelen. Monic en Alja vragen zich nu af of we nu wel moeten doorgaan met de dagelijkse lezing van het Marcusevangelie. Maar kun je het lijdensverhaal zomaar weglaten omdat het je niet uitkomt, vraagt deze gereformeerde zich af.

In de mozaïeken van Sant’ Apollinare Nuovo in Ravenna, een zesde-eeuwse strip die het leven van Jezus verbeeldt, ontbreekt de eigenlijke kruisiging van Jezus. De nadruk van het beeldverhaal ligt op genezingen. Een lamme loopt, een blinde ziet, Lazarus komt uit zijn graf. Je denkt onwillekeurig aan het kerklied dat de vrede van Tiberias bezingt: ’waar Jezus in het zachte gras de mensen liefhad en genas’.

Zo vermenigvuldigen zich de gedachten, terwijl we heel geleidelijk stijgen in de richting van Rome. Liefelijk landschap van wijngaarden en olijfbomen. We komen er wel.

www.trouw.nl/fietsenmetgod

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden