Romario is met twee doelpunten gewicht weer in goud waard: 2-2

PORTO - Met een zucht van verlichting heeft PSV gisteravond het Das Antasstadion verlaten. Er werd weliswaar een 1-2 voorsprong verspeeld, maar ook 2-2 was een uitslag die door de Brabanders bij het debuut voor de Champions League werd gekoesterd.

Het stadion, dat wegens de zware regenval nog niet voor de helft was gevuld, scandeerde na afloop schuttingtaal in de richting van scheidsrechter Navarrete. Volgens de Portugese fans was hij de kwade genius geweest in het spektakelstuk. PSV had inderdaad vermoedelijk nauwelijks geprotesteerd wanneer de Spanjaard in ieder geval een keer de bal op de stip had gelegd.

Het ene punt, door de UEFA beloond met een bonus van ruim een half miljoen gulden, dreigde tot in blessuretijd van tafel te worden geveegd. Invaller Toze raakte toen de paal en Popescu haalde een lobje van Joao Pinto van de lijn. Het was uiteindelijk niet of nauwelijks verdiend dat PSV met het ene punt vertrok, maar de vreugde was er uiteraard niet minder om.

Alleen Van Tiggelen kon wel janken. De centrale verdediger werd voor de tweede keer binnen vijf dagen met een rode kaart geconfronteerd. De manier waarop hij die kaart nu incasseerde en waardoor hij op 9 december de confrontatie met Marco van Basten moet missen, was wel heel dom. Wetend dat je in dit soort duels als verdediger altijd wel een keer op de rand moet balanceren, beperkte Van Tiggelen in de eerste helft zijn speelruimte door hartgrondig te protesteren tegen een waarneming van Navarrete. Dat brak hem een kwartier voor tijd op, toen hij op het oog geen ernstige overtreding tegen Domingos maakte. De routinier ging op kousevoeten het veld af.

Braziliaans

Hij was nog niet in de kleedkamer toen hij hoorde hoe de gelijkmaker werd geboren. Het was centrumverdediger Ze Carlos die een opzij gelegde bal via het lichaam van Popescu keihard achter Van Breukelen joeg. In dit Europese toptreffen was dat al de derde Braziliaanse goal. Romario was eerder zijn gewicht weer eens in goud waard gebleken. Hij had nauwelijks ruimte, maar schoof op slag van rust wel de gelijkmaker binnen en na een kwartier in de tweede helft krulde hij de bal fraai uit een vrije trap in het net. Dat hij die vrije trap mocht nemen, was overigens een presentje van de scheidsrechter. Vanenburg, de tamelijk onzichtbare aanvoerder, liep zich simpelweg vast, maar toch kreeg hij op de voor Porto riskante plek het balletje mee.

Overspeeld en weggespeeld worden en dan nog de rust met 1-1 halen. Het overkwam PSV, dat zich had voorgenomen op de bluftoer te gaan in Das Antas. Die Ajax-achtige aanpak had geresulteerd in een onsamenhangende ploeg. Een basisopstelling met vijf aanvallend ingestelde spelers (Vanenburg, Ellerman, Numan, Romario en Kieft) plus de ook in principe altijd naar voren kijkende Popescu, was van het goede te veel. Het stond opmerkelijk haaks op het tactisch concept waar in de vorige uitwedstrijd tegen AEK Athene nog voor werd gekozen. Toen werd intern de boel op stelten gezet door Romario uit de begin-elf te schrappen. Hoe onjuist die maatregel was, onderstreepte de Braziliaan gisteravond.

Zekerheid

Per traditie voelt PSV zich het sterkst in een opstelling met de nodige zekerheid. Dat veilige pad werd nu eens niet bewandeld. Westerhof en zijn assistent Arnesen dachten via een zeer offensief systeem een mooie uitgangspositie te kunnen verwerven. Winst zou ook prachtig zijn, met de komende thuiswedstrijden tegen AC Milan en IFK Goteborg in het verschiet. Maar men had buiten de grote balvaardigheid en het vanouds zo verzorgde combinatiespel van Porto gerekend. Van aanvallen kwam maar bitter weinig terecht. Alvorens Romario op slag van rust een voorzet van Koeman voor zijn dertiende Cup-goal had aangegrepen, had doelman Vitor Baia nauwelijks iets te doen gehad. Porto dicteerde het spel en zag met genoegen dat de spelmakers Semedo en Magalhaes niet door echte verdedigers werden bespeeld. Numan had het te kwaad met Magalhaes en Koeman kon Semedo lang niet altijd volgen. De insluitings-tactiek van de offensiever dan in het verleden spelende Portugezen, betekende onder meer dat linker-aanvaller Ellerman er vooral stond om rechtsback Joao Pinto af te stoppen. Dat kenmerkte het gebrek aan tactische balans bij PSV. De Eindhovense verdediging, die bij elke diepe bal in grote nood was, zag te veel op zich afkomen omdat in eerdere stadia de Portugezen bijna vrij spel hadden.

Onlogisch

Het is het vreemde en gelijkertijd aardige van de voetbalsport, dat in deze omstandigheden lang niet altijd een logisch scoreverloop wordt gevolgd. Bij rust had FC Porto zo maar met drie doelpunten voor kunnen staan. Enerzijds was de afwerking van de blauw-witten onder de maat, anderzijds sleepte Van Breukelen zijn ploeg er toen al diverse malen met ultieme reddingen door heen. Hij had wel het geluk dat Navarrete in het begin een strafschopwaardige overtreding tegen de doorgebroken Domingos niet bestrafte. Diep in de eerste helft wilde Porto nog een penalty, toen Kostadinov gevaar stichtte tussen Faber en Van Breukelen in. Ook toen weigerde de Spanjaard de bal op de stip te leggen, net als bij een valpartij van Kostadinov in de tweede helft.

Zodoende moest Porto het aanvankelijk stellen met het doelpunt dat Magalhaes van grote afstand met een geleid projectiel voor zijn rekening nam. Die goal viel pal na de vervanging van Heintze door Faber. Teneinde de defensieve chaos tegen te gaan had Westerhof hier al na goed een half uur toe besloten. Waar PSV dus al blij was met een 1-0 achterstand bij rust, zorgde Romario waremepel voor de gelijkmaker. Bewaakt door Rui Filipe en altijd ook nog libero Aloisio tegen komend, vond de Braziliaan toch weer het gaatje. En na de pauze dus nogmaals. Dat het dankzij Ze Carlos nadien gelijk werd was logisch. En dat het vervolgens geen 3-2 werd, was in feite een wondertje. De gang van zaken bleef niettemin inhouden dat PSV op 9 december van het ontketende AC Milan moet winnen, om kansrijk te blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden