Romantischer dan Dorrestijn vind je ze niet

Twee oudere mannen lopen welgemoed door de natuur, laarzen aan, verrekijkers om de nek. De een - de in groen-beige gehulde humorist Hans Dorrestijn - wijkt van het pad af, neemt speels een omweggetje door het struikgewas. Even is hij weer 11. De ander - de beige-groen getooide vogelexpert Nico de Haan - ziet het gedartel aan met een milde, bijna vertederde blik.

Maar dan gebeurt het: op het moment dat beiden weer samenkomen op het rechte pad, blijft het petje van Nico hangen aan een boomtak. 'Oh mijn pet!' Hans slaat zich bijkans op de knieën van de pret. 'Sukkel!', roept hij. Maar ook met een tedere klank in zijn stem. En verder gaan ze, welgemutst. Wat een avontuur!

Zomaar een scene uit 'Baardmannetjes' gisteravond bij Omroep Max. Een totaal ontspannen programma waarin twee bedaarde en bebaarde mannen de Nederlandse natuurgebieden bezoeken om daar zeldzame vogels te spotten. Is dat het? Ja, dat is het. En het is heerlijk. Vooral vanwege de subtiele interactie tussen die twee types.

Het is alsof je naar een reeds lang getrouwd echtpaar zit te kijken, waarin Hans het verwende prinsesje is dat pietluttig en onhandig mag zijn. 'Als jij nu die stoeltjes eens uitklapt, Nico, dan doe ik even niets, want anders wordt het maar een zootje'.

De betrouwbare, stabiele Nico bedekt al het gesputter met de mantel der liefde. Hij kent zijn Hansje langer dan vandaag en leidt hem veilig door bos en lommer.

Niet dat Nico een doetje is. Soms gooit hij expres wat olie op het vuur door Hans te betichten van romantische gevoelens, wanneer deze te lyrisch spreekt over een vogeltje. Daar wil Hans niets van weten, opeens is hij een venijnig ventje dat van zich af bitst: ik bén niet romantisch! Hij klemt zich nog even vast aan zijn tientallen jaren lang goed gecultiveerde imago van de depressieve knorrepot.

Om even later, zittend achter een typemachine, de liefdesgeschiedenis te beschrijven tussen hem en een grutto, die op een dag voor zijn deur staat. 'Ik zag meteen dat het een mannetje was, maar dat dondert niet.' Hans mijmert poëtisch over hoe ze gaan samenwonen en 's avonds knus televisie kijken, waarbij de grutto alleen maar natuurfilms wil zien, van Ruben Smit en David Attenborough. Hans Dorrestijn niet romantisch? Dat haal je de koekoek.

Oh ja, niet vergeten, het programma gaat over bijzondere vogels in Nederland. Zelf ben ik geen expert, maar vriend Henry uit Makkum wel. Hij heeft een groot deel van zijn leven onzichtbaar doorgebracht, verstopt achter bomen, zwijgend in vogelhutten en op zijn buik liggend in het hoge gras. Dus als deze Henry meldt van vrijwel iedere aflevering van 'Baardmannetjes' iets nieuws te leren, dan zegt mij dat genoeg.

Ik ga volgende week donderdag graag weer mee, de paden op, de lanen in. Of zal ik vandaag al? Oh nee, het regent weer eens...

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden