Romantische Erasmus

In Rotterdam bestaat nog altijd veel waardering voor Desiderius Erasmus. Luthers opponent wordt er met een markant beeld (maar ook in de naamgeving van de universiteit) geëerd. Minder bekend is het feit dat deze belangstelling al een eeuwenlange voorgeschiedenis heeft. Dat laatste kan worden aangetoond aan de hand van een gezicht op 'De Grote markt bij avond' uit 1655 dat sinds kort in het Historisch Museum 'Het Schielandshuis' in Rotterdam is te zien. Het paneel werd gemaakt door de Vlaamse schilder Cornelis Snellinck. Hij werd in 1605 in Antwerpen geboren, maar trok gelijk zoveel andere Antwerpenaren naar het noorden.

Snellinck vestigde zich in Rotterdam, waar hij actief deelnam aan het plaatselijke kunstleven, dat in de 17de eeuw een grote bloei zou doormaken. Of het om opdrachten ging is niet bekend, maar Snellinck legde zich op een gegeven moment vol ijver op het specialisme van het nachtstuk toe. Snellinck verbond aan zijn nachtelijke taferelen, die een romantische uitwerking kregen, een situatie die typerend lijkt te zijn voor het leven in de binnenstad. Zo stond daar sinds 1622 een beeld van Erasmus dat destijds al tot hét beeldmerk van de stad was uitgegroeid.

Snellinck plaatste Erasmus te midden van een gezellige groentemarkt. Die werd kennelijk ook bij avond gehouden, al zijn daar later nooit bewijzen van gevonden. De groentehandel had in de opvatting van Snellinck plaats aan de noordzijde van de Grote markt, wat historisch gezien onjuist is. Vreemd is wel dat de rest van de voorstelling topografisch juist is weergegeven. Zo staat Erasmus aan de oostzijde van de Grote markt en zijn achter hem huizen langs het Westnieuwland zichtbaar. Maar het ging Snellinck in de eerste plaats om het oproepen van sfeer, in combinatie met de populariteit van het beeld van Erasmus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden