Romantisch trouwen is in, maar alleen voor rijke tweeverdieners

AMSTERDAM - Ze zijn zestien en negentien en staan voor de stand van de waarzegster. Zij draagt een knaloranje bomberjack, sixties-kapsel. Hij heeft een lange, oude leren jas aan, oorbelletjes, halflang haar. Ze gaan over een tijdje trouwen, dat weten ze zeker. In een gothische kerk, met héél veel kaarsen, vooral erg romantisch. Zij moet van hem in een sexy jurk, vertelt ze giechelend. Maar voorlopig is zelfs de waarzegster (¿ 17,50 per persoon) te duur.

Het is kennelijk geen taboe meer om voor je twintigste levensjaar te bekennen dat je “traditioneel” bent, ook al zie je er zo modern uit als Sabrina Franco (16) en Simon Dikker (19) uit Amsterdam. En wat ze tot nu toe op de beurs gezien hebben vinden ze niet eens tuttig. Maar het zijn dan ook hoofdzakelijk gelijkgestemde zielen die deze zondag een bezoek brengen aan de Love & marriage-beurs in de Amsterdamse Rai. Wars van de statistieken - vorig jaar werden er evenveel huwelijken gesloten als ontbonden - dwalen aanstaande echtparen, moeders en vriendinnen langs jurken, taarten, pruiken, koetsen en fotografen.

Sabrina en Simon kennen elkaar vandaag precies een jaar. Ze hebben ècht voor elkaar gekozen, zeggen ze. Experimenteren met rijen vriendjes en vriendinnen hoeft van hen niet, ook al zien ze dat om zich heen wel gebeuren. Een huwelijk betekent voor hen uiting geven aan de liefde die ze voor elkaar voelen. Dat klinkt allemaal erg mooi. Tegelijkertijd vallen ze gezien hun leeftijd, uiterlijk en vermoedelijk te besteden budget volstrekt uit de toon.

Want love & marriage gaat helemaal niet over liefde. Love & marriage gaat hoofdzakelijk over geld en trends. Trouwen zoals de gespecialiseerde bladen het voorschotelen kan alleen als je minstens dertig en tweeverdiener met een gevulde spaarrekening bent.

Romantiek is dé trend, zeggen de ondernemers in de huwelijksbranche die in de Rai verzameld zijn.

Maar hoe romantischer de bruiloft, hoe meer geld ervoor moet worden neergeteld. Trouwen in een kasteel, dat wil iedereen tegenwoordig wel. Of in het buitenland. In Indonesië bij voorbeeld, of tussen de Indianen in Amerika, of op Barbados in een villa waar Janet Jackson ook wel eens logeert. Het kan allemaal. Maar er hangt een prijskaartje aan.

- Vervolg op pagina 7

Een arrangementje Barbados kost toch gauw 12 000 gulden VERVOLG VAN PAGINA 1

“Een arrangement voor twee weken in het kleinste huisje op Barbados kost 12 000 gulden”, zegt 'Marisle' van het gelijknamige agentschap. Ze bemiddelt sinds een jaar of drie in de verhuur van villa's op Barbados. Daar schijnt de zon altijd en zijn de mensen vriendelijk. “Je komt altijd met een kleurtje terug.” Ze laat foto's zien van een bruinverbrand stel in een Bounty-achtige tuin, vergezeld van een in lang gewaad gehulde, zwarte huwelijksambtenaar. Heel exotisch allemaal. “Maar ja, als je er nog een waterskietje bij wilt, of een steelband na de ceremonie, en een kok die hapjes maakt, dan loopt de prijs wel op.” Volgens Marisle is trouwen niet meer zo aan traditie gebonden. Mensen doen het omdat ze er een feest van willen maken. Daarom kiezen ze voor extremere dingen als een huwelijk op een verre bestemming in plaats van voor een Hollands bitterballenfeest.

Jeppe Koertshuis van het bureau dat 'Love & marriage' organiseert maakt even een simpel rekensommetje aangaande het geld dat omgaat in de huwelijksbranche. “Jaarlijks worden in Nederland ongeveer tachtigduizend huwelijken gesloten. Van al die bruiden koopt 65 procent een jurk. Als je er voor het gemak van uitgaat dat wie geld uitgeeft aan een jurk, ook een feest geeft, èn dat de gemiddelde bruiloft al gauw 20 000 gulden kost, dan kom je grof gerekend op 1 miljard gulden.”

Aan het eind van de middag is het tijd voor de 'Bride of the Netherlands'-verkiezing. Vrouwen die in 1996 gaan trouwen konden zich aanmelden via Privé en Telegraaf, twintig finalisten bleven over. De verkiezing is georganiseerd door Mary Borsato, de moeder van Marco. Zij heeft een bruidsmodezaak in Alkmaar, en sinds het succes van haar zoon gaat het met haar ook steeds beter. Marco komt vóór de finale even optreden. In bruidegoms pak. Zijn vriendin Denise is drie jaar geleden nog verkozen tot 'Bride of the world' in Peking. Denise komt zelf nog langs om Marco bloemen te geven. Wanneer of zij gaan trouwen, vraagt de presentatrice. Maar Marco laat zich niet ompraten. Liever zet hij de zaal op zijn kop met 'De meeste dromen zijn bedrog'.

In de jury zitten naast Privé-verslaggevers bekende modefiguren als kapper Rob Peetoom en couturier Frank Govers. Even later vertelt een van de kandidates dat ze wel vijftig kilo is afgevallen. “Vijftig kilo!!”, roept de presentatrice. De zaal vult zich met een oorverdovend applaus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden