Review

Romantiek na sprong van brug

Romantische komedies worden gemaakt volgens een eindeloos her te gebruiken formule: Meg Ryan, vrijwel altijd is zij het, vindt de volmaakte partner. De liefde moet natuurlijk altijd even een paar onoverkomelijke obstakels overwinnen, maar na zoveel melodramatische niemendalletjes draait Ryan daar haar hand niet meer voor om. Maar waar kan de alleenstaande vrouw van de 21ste eeuw haar ideaal nog vinden? Waar bestaan nog deugden als ridderlijkheid, goede manieren, stijl en smaak? Slechts in 1876, is het antwoord dat 'Kate & Leopold' op die vragen geeft.

De Australische acteur Hugh Jackman onderging sinds hij in 'X-men' vormgaf aan de harige mutant Wolverine een complete gedaanteverwisseling, en is nu de Graaf van Albany. Hij houdt van vioolmuziek bij maanlicht, weet hoe een heer een dame het hof maakt, en belandt via een heel summier toegelicht portaal dat verschillende tijden met elkaar verbindt in het New York van Ryan. Dat één sprong in blind vertrouwen vanaf de Brooklyn Bridge iemand in een ander tijdperk doet belanden, is de premisse van de film, en misschien is het maar beter dat daaraan geen natuurkundige betogen over tijd en ruimte worden verbonden -elke uitleg zou absurd zijn.

We hebben het maar te accepteren, die tijdreizen. Net als Jackman, die zich met gemak aanpast aan de wereld die voor hem toch heel raadselachtig zou moeten zijn. Een verwonderde kennismaking met stoplichten en een moeizaam verlopend gebruik van een modern broodrooster zijn zo'n beetje de enige momenten waarop zijn anachronistische aanwezigheid wordt uitgespeeld.

De blik op de toekomst is voor de graaf geen reden zich te verbazen, maar alleen een aanleiding latere generaties een les in etiquette en hoffelijkheid te geven. En vooral in zoetige romantiek, die volgens aloude sjablonen in scène wordt gezet. Voor een diner bij kaarslicht geeft elke vrouw haar carrière op, leert een van de conventies van het genre, en 'Kate & Leopold' heeft noch de creativiteit, noch de intelligentie daar iets aan te veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden