Romantiek in Zierikzee

In 1832 verbrandde in Zierikzee met de Sint Lievensmonsterkerk het Bütz-orgel. In neo-classicistische stijl verrees op dezelfde plek de Nieuwe kerk, zoals het gebouw achter de enorme, stompe toren voortaan heette.

Er kwam een orgel in van Kam & Van der Meulen, dat in 1848 werd ingespeeld. In 1971 leek zich een nieuwe ramp te voltrekken: de Nieuwe kerk werd gesloten. Gebouw en orgel raakten in verval en vogels namen er hun intrek. In die tijd bespeelde ik het orgel tijdens een excursie; ondanks de vervallen staat was het instrument nog groots van klank. Dat is nu ook te constateren op de cd ROMANTIC RECITAL (Lindenberg Productions LBCD59). Want het is allemaal goed gekomen met de Nieuwe kerk, die werd opgekocht door de Stichting Oude Zeeuwse Kerken. Na restauratie van het kerkgebouw kreeg ook het orgel een grote opknapbeurt door de firma Verschueren. In april 1996 was het bespeelbaar.

Vier Zeeuwse organisten die hoorbaar genoegen beleefden aan de romantische en volle klank ervan, concerteren op de cd. Het orgel heeft 34 registers, verdeeld over twee manualen en een pedaal (met maar liefst 11 eigen stemmen). Het 16-voets-plenum klinkt zeer imponerend in de ruime kerkzaal en doet vermoeden dat het om een veel groter instrument gaat. Onder de fluiten en strijkers bevinden zich juweeltjes.

De vier organisten spelen romantische en eigentijdsere muziek uit vier landen. Bram Beekman begint in Duitsland met de 7e sonate van Joseph Rheinberger. Rinus Verhage, de vaste organist van de Nieuwe kerk, blijft in Nederland met werken van Cornelis de Wolf en Samuel de Lange sr. Laatstgenoemde roemde dit orgel in 1848 in het officiële keuringsrapport. Kees van Eersel vervolgt met Engelse werken van Vaughan Williams. Mar van der Veer besluit met de Suite Médiévale van de Fransman Jean Langlais.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden