Review

Romantiek gaat heel goed samen met humor

EDAM - Temidden van de oer-Hollandse weilanden vol grazende koeien rond het Fort Edam staat een Arabische sprookjestent te wapperen in de storm. Het is een treffend decor voor 'Floris en Blancefloer', een middeleeuws verhaal over de verboden 'minne' tussen een Arabische prins en de blanke dochter van een slavin.

De Vlaamse auteur Jo Roets bewerkte het hoofse ridderverhaal over een onmogelijke liefde eerst tot een kinderboek, om er later een poëtische theatertekst van te maken. Maar liefst drie theatergroepen werkten mee aan de enscenering. Het Gentse Laika -voorheen Blauw Vier-, Speeltheater Holland en jongerentheater DOX sloegen de handen ineen en produceerden een wervelende locatievoorstelling met muzikanten, dansers, acteurs en poppen.

'Floris en Blancefloer' speelt in het zomerfestival De Karavaan, rond het Fort Edam. Twee zingende troubadours ontvangen het publiek in een van de schaars verlichte gangen van het fort en langs een steile trap nemen ze het mee 'naar een land van verre zeeën'.

In de tent vol tapijten, zachte kussens en doorschijnend rode doeken komt een sfeer van de sprookjes van duizend-en-één-nacht tot leven. We zijn aan het hof van een sultan, die als souvenir van een lange reis een slavin voor zijn vrouw heeft meegebracht. Net als de koningin is zij zwanger en hun kinderen -Floris en Blancefloer- groeien samen op, als waren zij broer en zus. Maar als de onschuldige kindervriendschap een romantische wending neemt, beginnen de problemen. De sultan ontsteekt in razernij als Blancefloer de islamitische prins verhalen uit de bijbel vertelt. ,,Ik zal haar vandaag nog laten onthoofden!'', brult hij. Maar hier steekt zijn vrouw gelukkig een stokje voor. ,,Zo'n amputatie is slecht voor uw reputatie'', fleemt zij. Om de geliefden van elkaar te scheiden, stelt ze voor het meisje als slavin op de markt te verkopen.

In de enscenering vloeien dans, poppenspel en muziek harmonisch in elkaar over. Als je bedenkt hoeveel kapiteins achter het stuur van dit schip hebben gestaan, wekt dit verbazing en bewondering. Regisseurs Onny Huisink van het Speeltheater en Jo Roets van Laika tekenden voor het samenspel tussen acteurs en poppen, terwijl Hildegard Draaijer en Sassan Saghar Yaghmai van DOX de choreografieën voor hun rekening namen en Jan van Outryve verantwoordelijk is voor de muzikale kant.

Twee ervaren acteurs -Bram Kwekkeboom en Radomira Dostal- spelen de sultan en zijn vrouw. De jonge dansers van DOX brengen een veelvoud aan Florissen en Blancefloers ten tonele. Afwisselend spelen ze de twee personages en manipuleren ze de poppen, die eveneens de twee geliefden verbeelden. Zo draagt in een van de scènes een groep meiden de pop Blancefloer als in trance naar haar geliefde pop Floris, om even later in een groepschoreografie het spel van verleiden en afstoten te dansen. De op een hoog podium gezeten muzikanten brengen met zang en composities op Oosterse percussie-, blaas- en snaarinstrumenten een hypnotiserende sfeer van lang vervlogen tijden tot leven.

'Floris en Blancefloer' is een romantische voorstelling in een sprookjesachtige entourage, maar humor voorkomt een al te zoete sfeer. Zo raken de muzikanten in komische intermezzo's betrokken in het spel op het ronde speelvlak. Ze huilen luidkeels bij de geboorte van de baby's en krijgen een schop als de sultan driftig is. Ook de scène waarin Blancefloer als slavin wordt verkocht is erg grappig. Een Arabische marktkoopman prijst drie meisjes -'drie halen, twee betalen'- als koopje aan. ,,Nooit meer afwassen!'', zeg hij tegen de omstanders terwijl hij de slanke handen van de meisjes laat zien. En snuivend aan het lange haar, roept hij verrukt: 'Andrelon!'

Na een serie avontuurlijke verwikkelingen vinden de geliefden elkaar natuurlijk weer terug en blijkt de kracht van de liefde alles te overwinnen. Als de sultan is gestorven, bestijgt Floris de troon met Blancefloer aan zijn zijde. Het publiek mag meefeesten onder het genot van Turkish delight en glazen mint-thee. De locatievoorstelling is een absolute aanrader, niet alleen voor kinderen vanaf zes jaar, maar ook voor volwassenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden