Romans Nooteboom en Palmen genomineerd

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Voor The International Impac Dublin Literary Award, de jongste wereldwijde literaire prijs voor Engelstalige en in het Engels vertaalde boeken, zijn maar liefst twee romans van Nederlandse schrijvers genomineerd: 'De wetten' van Connie Palmen en 'Het volgende verhaal' van Cees Nooteboom.

Gistermiddag werd, net als in negen andere plaatsen in de wereld, in de chique entourage van het Amsterdamse Hotel Kransnapolsky de short list van de 'biggest literary award in the world' bekendgemaakt. Uit een aanbod van 125 boeken, genomineerd door bibliotheken in 108 steden uit vijftig verschillende landen, selecteerde de jury naast 'The Laws' van Connie Palmen en 'The following Story' van Cees Nooteboom vijf andere boeken: de roman 'Ghosts' van John Banville, 'Remembring Babylon' van David Malouf, 'A Way in the World' van V. S. Naipaul, 'The Gospel According to Jesus Christ' van José Saramago en 'Away' van Jane Urquhart.

Opvallende afvallers tussen de ingezonden boeken - die alle zijn verschenen tussen januari 1993 en december 1994 - zijn onder andere 'The eye of the door' van Pat Barker, 'Miss Smilla's Sene of Snow' van Peter Hoeg, 'In Praise of Truth' van Torgny Lindgren en 'A Suitable Boy' van Vikram Seth. Ook de derde ingezonden Nederlandse roman, de vertaling van 'Eerst grijs, dan wit, dan blauw' van Margriet de Moor viel af.

De Impac Literatuurprijs werd in het voorjaar van 1995 met veel bombarie ingesteld. De Dublinse gemeenteraad en het internationale adviesbureau Impac brachten 100 000 Ierse Ponden, ruim een kwart miljoen gulden, aan prijzengeld bij elkaar. “Dit wordt de meest begeerde prijs van de wereld,” riep de Dublinse burgemeester Gormley toen zelfverzekerd.

Toch bleek er nogal wat te schorten aan de organisatie van de prijs. Het contact met de bibliotheken over de wereld, die de romans uit eigen land vóór 1 december van het afgelopen jaar moesten voordragen, liet te wensen over. Nederlandse bibliotheken werden pas laat en soms onvolledig op de hoogte gebracht van hun preciese taak.

Ondanks deze problemen zal de burgemeester van Dublin op 22 mei de Impac Literatuurprijs uitreiken in Dublin Castle.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden