InterviewPodcast

Romanee Rodriguez voert intieme gesprekken met een zware ex-drugscrimineel

Jan de Man Beeld Zuidelijk Toneel
Jan de ManBeeld Zuidelijk Toneel

Voor haar podcastserie ‘De wereld van Jan de Man’ voerde Romanee Rodriguez intieme gesprekken met een zware ex-drugscrimineel. 

Jan de Man is niet zijn echte naam, maar zijn verhaal is allerminst fictie. De ex-drugscrimineel vertelt hoe hij terechtkwam in het criminele circuit en hoe moeilijk het was om daar weer uit te ontsnappen. Nu wil hij een normaal leven opbouwen maar als zijn criminele ex-vrienden ontdekken dat hij met de pers heeft gepraat loopt hij nog steeds gevaar. Voor haar podcastserie ‘De wereld van Jan de Man’ heeft radiomaker Romanee Rodriguez de gemonteerde gesprekken opnieuw laten inspreken door een acteur.

Als tiener zag Jan de Man het niet zitten om zijn leven te slijten in het magazijn van een supermarkt en dus liet hij zich psychisch afkeuren. Maar de uitkering die hij kreeg, viel nogal tegen dus ging hij bijklussen als uitsmijter. Al snel ontdekte hij dat zijn collega’s bijverdienden met illegale handel in nep-merkhorloges en dvd-boxen. Voor hij het wist zat hij zelf tot over zijn oren in de drugshandel: wietplantages, cocaïne en de productie van synthetische drugs. Met de bijbehorende harde criminaliteit, wapenbezit, intimidatie en geweld. 

Podcastmaker Rodriguez maakte de vijfdelige serie op verzoek van het Zuidelijk Toneel voor hun project ‘De achterkant van…’, over de verborgen wereld van de Brabantse drugscriminaliteit. Via via kwam ze in contact met Jan de Man. Inmiddels heeft ze meer dan dertig uur aan gesprekken met hem opgenomen. “Als je zo veel tijd intensief met elkaar doorbrengt leer je iemand wel kennen.” Toch betwijfelt ze of het haar ook lukte echt zijn vertrouwen te winnen. “In verband met zijn verleden is het voor hem onmogelijk om volkomen eerlijk te zijn. Maar ik geloof wel dat er sprake is van wederzijds respect.” 

Broederschap

Jan de Man rolde het criminele circuit in voor het grote geld, maar hij bleef vooral plakken vanwege het gevoel ‘erbij te horen’. Hij hield van de status die hij kreeg: “Mwah, dat was wel machtig, ja.” Ook later, als hij bij een verboden motorclub terechtkomt, zijn het vooral de broederschap en de gesloten gemeenschap die hem aantrekken.

Om zichzelf scherp te houden zocht Rodriguez de medewerking van twee rechercheurs. “Het is best ingewikkeld om een gezonde afstand te houden als je zulke intensieve gesprekken voert. Als professionals hebben zij totaal andere ervaringen en andere waarheden. En dat helpt je verder als maker.”

Inmiddels probeert Jan de Man al vier jaar een eerlijk bestaan op te bouwen. Zijn grootste droom is een normaal gezin. Rodriguez wil via zijn levensverhaal overbrengen hoe ingewikkeld het is om te ontsnappen aan de zelfkant van de samenleving. “Je krijgt niet zomaar een tweede kans. En die uitsluitingsmechanismen zijn heel subtiel.”

De serie is nog niet afgerond, Rodriguez peinst nog over de vorm van de laatste aflevering. Ze ziet zelfs een beetje op tegen het laatste gesprek. “En ik denk dat hij onze gesprekken ook gaat missen.”

De podcast ‘De Wereld van Jan de Man’ is te beluisteren via de site van het Zuidelijk Toneel. Ook de AvroTros komt met een podcast over ex-criminelen. In ‘Daders’ praten moordenaars, drugscriminelen en oud-tbs’ers openhartig over hoe zij tot hun gruwelijke daden zijn gekomen. 

Lees ook:

‘Spreken over iemands doodswens kan levensreddend zijn’

Praten met een naaste die een einde aan zijn leven wil maken, weet onderzoeksjournalist Maarten Dallinga uit eigen ervaring, is allerminst een eitje. Met zijn podcastserie ‘Verstrikt’ hoopt hij het taboe op het hebben van doodsgedachten op te heffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden