Roman Brusselmans blijft in Vlaanderen verboden
De roman 'Uitgeverij Guggenheim' van de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans blijft in Vlaanderen verboden. Dat heeft het hof van beroep in Antwerpen gisteren beslist. Een week geleden paste een lagere rechtbank preventieve censuur toe na een klacht van modeontwerpster Ann Demeulemeester. Zij voelde zich gekrenkt door een passage in het boek.
De zaak-Guggenheim heeft heel wat beroering veroorzaakt. Collega-auteurs zijn verdeeld. Brusselmans, prominent aanwezig op de Antwerpse boekenbeurs waar zijn oeuvre als zoete broodjes over de toonbank gaat, voert in zijn laatste roman diverse herkenbare personages op. Hoewel hij zich verschuilt achter fictie, nam de auteur niet de moeite de levende personen in zijn roman andere namen te geven.
Demeulemeester voelde zich in haar goede naam en eer aangetast door de volgende passage: ,,Als je daarmee de nieuwe uniformen van het Belgisch leger vergelijkt. Tsjonge, tsjonge. Het wijf dat die vodden van snit en naad heeft voorzien zouden ze standrechtelijk moeten fusilleren. Hoe heet ze ook alweer? Ik ben ooit met die griet naar bed geweest. Zo'n dwergpoliep met puitenogen en haar van op haar pruim tot op haar rug. Ann Demeulemeester. En haar tong vol gaten van per ongeluk naalden in te slikken tijdens het afbiezen en het zomen inleggen. Dat pijpt niet lekker, dan kan ik je verzekeren. Jongens toch, die Ann Demeulemeester. Ik heb al veel misbaksels aan mijn toeter hebben hangen, maar die spande de kroon...''
De Belgische grondwet is volgens specialisten onduidelijk op het punt van vrijheid van meningsuiting. Toch beroept de Antwerpse rechter zich daarop om de goede naam en eer van personen te beschermen. In Nederland mag 'Uitgeverij Guggenheim' wel worden verkocht.
Brusselmans is geen alleenstaand geval. De rechtbank verbood eerder een boek over de Bende van Nijvel waarin de flamboyante politicus Vanden Boeynants in verband werd gebracht met criminele feiten. Recent nog werd een boek van de Nederlandse journalist Hans Knoop uit de verkoop gehaald na een klacht van de families van twee vermoorde meisjes. Het boek bevatte passages uit het gerechtelijk dossier.
De Belgische auteur Pierre Mertens werd enkele jaren geleden door rechtbank in Parijs veroordeeld. De Franse versie van zijn in Parijs uitgegeven 'Koninklijke Vrede' was een vermenging van fictie en werkelijkheid, waarin de tweede vrouw van koning Leopold III ten tonele werd gevoerd.
'Uitgeverij Guggenheim' is een satire op de Vlaamse uitgeverswereld. Van het dertiende boek van Herman Brusselmans zijn in België in anderhalve maand tijd enkele duizenden exemplaren verkocht. De uitgeverijen De Standaard en Prometheus krijgen twee weken de tijd om alle boeken in België uit de handel te nemen.