'Roma-onderzoeken deugen niet'

Deskundige Van Baar beticht wetenschappers Siegel en Dul van gebrekkige kwaliteit en waarzeggerij

Onderzoek naar de Roma-cultuur die criminaliteit veroorzaakt, deugt niet. Dat schrijft Huub van Baar vandaag in Letter&Geest. De kenner van de positie van Roma in Europa analyseerde twee studies die breeduit in de media zijn geweest.

Het eerste is een rapport van de Utrechtse hoogleraar criminologie Dina Siegel. Zij beweerde dat 80 procent van de Oost-Europese bendes, zoals de zakkenrollers tijdens de Gay Pride, Roma zijn.

Trouw berichtte onlangs over een masterthesis van Annemiek Dul waarin staat dat de zigeunercultuur prostitutie, mensenhandel en het stelen door kinderen bevordert. Hele families zouden zich aan criminaliteit bezondigen, en hun 'morele codes' aan volgende generaties doorgeven.

Van Baar vergelijkt de beeldvorming van Roma met die van zwarten in de VS - daar is de zwarte bevolking oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken. "Toch zullen alleen racisten menen dat dit enkel hun schuld is, of een gevolg van hun cultuur."

Van Baar vindt dat Siegels rapport over 'mobiel banditisme' rammelt. Zo licht ze niet toe hoe ze justitiële dossiers heeft verwerkt en maakt ze zich net als Dul schuldig aan 'gebrekkige wetenschappelijke analyse'. Siegel heeft geen kwantitatief onderzoek gedaan en had dus nooit statistische uitlatingen mogen doen.

Evenals Dul verbindt Siegel aan een gering aantal casestudy's veel te vergaande conclusies en vertaalt die zonder solide onderbouwing in 'harde feiten en cijfers', meent Van Baar. "Als wetenschappers inschattingen gaan presenteren als percentages, dan wordt wetenschap een vorm van waarzeggen."

Dina Siegel reageert geprikkeld op Van Baars 'goedkope' kritiek en diens 'ouderwetse geschreeuw'. "Het is onzin om ons diepgaande kwalitatieve onderzoek als kleinschalig te beschouwen." En het is volgens Siegel nog maar de vraag of kwantitatief onderzoek en 'statistieken meer inzicht verschaffen over belevenissen, gevoelens en ervaringen'.

Volgens Annemiek Dul is cijfermatig onderzoek onmogelijk doordat etnische registratie van delinquenten ('terecht') verboden is.

Siegel vindt dat Van Baar de ogen sluit voor 'criminaliteit gepleegd door Roma-groepen' en daardoor 'bestaande taboes versterkt'. "Door te schreeuwen 'jullie criminaliseren' is Van Baar bezig om het probleem van de Roma-minderheid juist groter te maken."

Dul wijst op de 'aangrijpende sociale problemen' onder Roma, zoals mensenhandel. Ze beschouwt haar onderzoek naar de culturele achtergrond ervan niet als discriminerend, maar juist als 'een stap vooruit'.

Dat media de bevindingen van Siegel en Dul breed hebben overgenomen is bedenkelijk, meent Van Baar. Hij ontwaart er een breed levend 'antiziganisme' in. Die zigeunerhaat ziet hij ook oplaaien in de opwinding rond blonde kinderen die in Griekenland en Ierland in zigeunerkampen zijn opgespoord en wel van andere ouders móesten zijn dan de Roma bij wie ze woonden. "Al vanaf de Middeleeuwen bestaat het denkbeeld dat zigeuners kinderen stelen."

Letter&Geest

'Roma worden weer zigeunerboeven'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden