Rolmodellen gaan de Schilderswijk af

Den Haag neemt vroeg maatregelen om problemen tijdens Oud en Nieuw te voorkomen

REPORTAGE | PERDIEP RAMESAR | DEN HAAG

Een politieagente belt aan in een flatje aan de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. De deur wordt door een Turkse vrouw geopend. Ze schrikt. Maar liefst zes politiemensen van het wijkbureau De Heemstraat staan deze woensdagavond voor de deur.

De wijkagente vertelt rustig dat ze een machtiging heeft voor een doorzoeking. Inmiddels staat de moeder van de vrouw die opendeed ook in het halletje van de woning. Haar dochter vertaalt voor haar wat de politie zegt. Op dat moment zijn er zo'n zeven vrouwen in huis. De moeder vertelt dat de mannen niet thuis zijn, onder wie haar zoon.

"Dat klopt", zegt de wijkagente, "hij is vanavond aangehouden in een auto met een andere jongen wegens het bezit van heel gevaarlijk vuurwerk. Daarom willen we even in uw huis kijken of dat ook hier ligt. Dat is ook voor uw veiligheid."

Het vuurwerk betrof Cobra6-knallers van hooguit tien centimeter lang en vederlicht van gewicht. Maar het effect van zo'n ding is het tegenovergestelde. Eerder die week is er in de Schilderswijk een gevel van een huis grotendeels weggeblazen door één zo'n 'rotje'. Ze zijn van Spaanse makelij en komen via Polen naar Nederland, vertelt de vuurwerkspecialist van bureau De Heemstraat in de Schilderswijk. Als het om vuurwerk gaat, rijdt hij altijd mee in deze tijd voor Oud en Nieuw bij controles. Vuurwerk is een prioriteit in de periode voor de jaarwisseling. In de woning trof de politie overigens niets aan.

De jaarwisseling is altijd spannend in Den Haag. De stad heeft een traditie van problemen rond Oud en Nieuw. Daarom zijn de maatregelen vlak voor de jaarwisseling al jaren streng. Ook al zijn de afgelopen paar jaar niet zoveel auto's in de brand gegaan, burgemeester Van Aartsen, korpschef Van Essen en hoofdofficier van justitie Korvinus blijven voorzichtig. De tijden waarin tientallen auto's in de Schilderswijk uitbrandden is voorbij en dat moet ook zo blijven. Daarom beginnen de Oud en Nieuw-maatregelen aan wijkbureau De Heemstraat eerder dan elders in de stad.

Een berucht deel van de buurt is dat rond de Delftselaan. Daar heerste tot voor kort de criminele 'Bende van de Delftselaan' (DSL), waarvan de harde kern in de cel zit. Ondanks de arrestaties in de afgelopen maanden, is de sfeer in de wijk nog niet optimaal. De vrienden, broers en neven van deze Marokkaanse jeugdbende zijn er nog steeds en die nemen de buurt gewoon weer over met intimidaties, berovingen, inbraken en overvallen, als de aandacht voor die buurt wegzakt. In het achterhoofd van de wijkagenten speelt ook nog dat het mogelijk 'payback time' is voor DSL'ers om de arrestaties van hun broeders te wreken. Tot op heden is het rustig gebleven, maar zowel politie als betrokken burgers zijn alert op wat er in de buurt gebeurt. Daarom is er ook het project 'Rolmodellen', waarbij honderden vrijwilligers vandaag in de wijk rondlopen om mensen aan te spreken op hun gedrag. Die groep betrokken buurtbewoners bestaat voornamelijk uit jongeren, maar ook uit vrijwilligers van alle moskeeën in de wijk.

Eén jongen moet zich op het bureau melden voor een 'oude' inbraak waar hij bij betrokken was. Hij staat niet bekend als een notoire crimineel en deze 'aardige knul' wordt door agenten ook wel een pechvogel genoemd. Maar hij moet nog wel vier maanden zitten. Zo worden negen mensen in de buurt die nog straf moeten uitzitten voor de jaarwisseling opgeroepen of zonodig opgehaald. Dan zijn ze tenminste tijdens de voor de politie drukke Oudjaarsnacht van de straat.

De gebiedsverboden zijn uitgedeeld
Van de 27 gebiedsverboden in Den Haag zijn er vijf in het gebied van De Heemstraat: twee vierkante kilometer in de Schilderswijk en Transvaalkwartier, inclusief de Haagse Markt, het Hobbemaplein en de Paul Krugerlaan.

Een gebiedsverbod - op basis van de voetbal- en overlastwet - tijdens de jaarwisseling staat in een burgemeestersbrief die persoonlijk door de politie aan de overlastgever wordt overhandigd.

Uit ervaring blijkt dat de meesten dat naleven, maar niet iedereen. Zoals een Nederlandse jongen: "Ik vier altijd Oud en Nieuw in de Schilderswijk, ook dit jaar. Geen brief kan mij daarvan weerhouden. Ik kom toch. Als dat niet mag, pakken jullie me maar op."

En dat werd gisteren goed duidelijk, want het gebiedsverbod ging in om 13 uur in en om 15.30 uur is deze jongen opgepakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden