Rolmodel voor latina's in Arizona

topvrouw | Interview | Lea Márquez Peterson is directeur van de Kamer van Koophandel voor Hispanics in Tucson. Een snelgroeiende, ondernemende groep.

De parkeerplaats bij de Hispanic Chamber of Commerce in Tucson is nog leeg als directeur Lea Márquez Peterson (46) om 8 uur 's ochtends aan komt lopen. Vóór de wekelijkse stafvergadering en het 'ledencafé' heeft ze dit interview ingepland.

Vanwege de hitte in deelstaat Arizona is het gebruikelijk om al om zeven uur met activiteiten te beginnen. Vandaag zal het maar 36 graden worden. Márquez draagt een groot bord onder haar arm, want de verkiezingen naderen. De kamer adviseert tegen een voorstel om het huidige minimumloon van 8,05 dollar per uur op te trekken naar 10 dollar in januari en 12 dollar in 2020. "Dat gaat kleine ondernemers de kop kosten", is haar argumentatie.

Toen Márquez de kamer in 2009 overnam, was die op sterven na dood. Inmiddels is het de tweede van Arizona, met 15 stafleden, 1800 - meest kleinere - bedrijven en een budget van 1 miljoen per jaar. Hoe is dat haar gelukt? "Ik heb mijn goede naam ingezet en ben bij allerlei bedrijven langsgegaan voor donaties. Door de crisis begonnen veel mensen voor zichzelf. Het is geweldig om kleine bedrijven vooruit te helpen."

Tijdens het ledencafé later die ochtend gaan de visitekaartjes rond in een houten bak. Bij de 25 aanwezigen koppelt Márquez verzekeraars aan bouwbedrijven en aan fysiotherapeuten. Er zijn ook witte Amerikanen, want wie slim is, is er op tijd bij. De Hispanic-markt is booming: in de regio besteden zij jaarlijks tien miljard aldus het net gepresenteerde marktonderzoek van Telemundo. En zij starten bovengemiddeld vaak een eigen bedrijf.

Latina's krijgen niet zo snel een lening bij de bank. Ze zijn beter opgeleid dan latino-mannen, maar missen een netwerk. "Dat bieden wij hen. We geven een cursus 'Hispanic leiderschap' van tien avonden waaraan vooral vrouwen meedoen. We leren ze hoe je aan de overheid kunt leveren en houden jaarlijks een zakenvrouwenconferentie. Bovendien proberen we meer vrouwen in besturen te krijgen."

Márquez is uiterst zichtbaar als rolmodel. Ze reist de regio af, treedt op in de media, spreekt en blogt. Ook haar bestuursvoorzitters zijn vrouwen, net als de helft van het personeel. Dat heeft effect: "Geen enkele kamer van koophandel heeft zoveel vrouwelijke leden". Haar kamer werkt ook in de Mexicaanse deelstaat Sonora. "Daar ben ik vaak de enige vrouw aan tafel."

Hoe heeft Márquez het in zo'n machocultuur zo ver kunnen schoppen? "Mijn familie is heel ondernemend. Mijn grootouders en ouders hadden altijd veel bedrijven. Van een tortillafabriek tot een verzekeringsonderneming. Hun motto was dat ik alles kon." Op de universiteit was Márquez al voorzitter van de studentenvereniging. Ze trouwde na het behalen van haar MBA en verhuisde naar Los Angeles waar ze voor Shell werkte.

Maar doorgroeien naar een topbaan in Shells hoofdkantoor in Houston wilde ze niet. Liever stichtte ze haar gezin in het rustige Tucson. "Ik heb geleerd risico te nemen. Ik was naar LA gegaan zonder werk en later nam ik ontslag bij Shell." Ze bouwde in Tucson twee benzinestations, kocht er vier bij en beheerde er nog acht in Phoenix. Daarna begon ze met haar man een succesvolle makelaardij voor bedrijven, wat leidde tot de vraag directeur te worden bij de Hispanic Kamer van Koophandel. Ze zit in zeven besturen en werd meermaals bekroond voor haar ondernemerschap.

Wat is haar toekomstdroom? Ver vooruit plant ze niet. Márquez is net aangenomen bij het latino Ondernemersprogramma van de befaamde Stanford-universiteit. "Misschien ga ik me later verkiesbaar stellen, wie weet. Iedereen heeft tegenwoordig vijf à zes carrières."

Over de verkiezingen gesproken... Het wordt nog een hele klus de latino's naar de stembus te krijgen, hun opkomst is uitzonderlijk laag. Vandaar de Vota!-campagne (Stem!) van de kamer van koophandel.

Márquez is altijd Republikein geweest, ook al is dat een uitzondering onder latino's. Maar op Donald Trump stemmen gaat haar te ver. "Ik kan zijn racisme niet terzijde schuiven. Elke maand kom ik in Mexico, daarnaast werk ik in Peru, Chili en Colombia. Steeds is de vraag: 'Wat gebeurt er als Trump wint?' Alle latino's zijn bezorgd."

undefined

verschuivende grenzen in de Vs

De demografie van de VS is in rap tempo aan het veranderen. Zo zal de zuidelijke staat Arizona in 2035 vooral uit Hispanics bestaan. Nu is dat een derde, maar in een stad als Tucson is het al 42 procent. Deze bevolkingsgroep bestaat voor bijna een derde uit minderjarigen, wat de snelle aanwas mede verklaart. Bij het witte bevolkingsdeel is het warme Arizona vooral geliefd onder pensionado's. Oorspronkelijk was een fors deel van de zuidwestelijke staten deel van Mexico, tot de VS die gebieden in de 19de eeuw innamen. Latino's grappen al over hun hernieuwde meerderheidspositie: "Het is niet zo dat wij naar Mexico moeten verhuizen. De grens moet weer hierheen opschuiven".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden