Rollepaal had het even moeilijk, maar heeft weer nieuwe klanten

In de serie 'Ondernemen in crisistijd' vertellen ondernemers die afhankelijk zijn van export over hun ervaringen met de eurokoers en de globale economische crisis. Vandaag: Rollepaal in Dedemsvaart

Aan de gevel van Rollepaal in Dedemsvaart wappert een spandoek. Het bedrijf snakt naar nieuw personeel. Rollepaal bouwt en verkoopt wereldwijd specialistische productiemachines en -lijnen aan fabrikanten van kunststof buizen. De crisis gaf Rollepaal 'een flinke tik', vertelt directeur en mede-eigenaar Rob Spekreijse. Hij werkte al bij Rollepaal voordat het in 2001 door Wavin verzelfstandigd werd. Inmiddels leerde Spekreijse zelf exporteren met alle ups en downs. Het gaat nu 'up'.

Tijdens een wandeling door fabriekshallen vol metalen onderdelen houdt Spekreijse de pas in bij kleine printplaten met de Rollepaal-merknaam. Hij pakt er een. "Wat hier op staat, komen de Chinezen niet te weten", zegt hij lachend. Zowel de software als hardware van de fabrieksmachines zijn zelf ontwikkeld. Het geheim van de smid, de productietechniek, is niet te kopiëren. Vanuit Dedemsvaart zijn de non-stop draaiende machines van klanten uit te lezen, tot in Nieuw-Zeeland toe.

Rollepaal bouwt machines die samen de productielijn vormen voor een kunststofbuizenfabriek. De mixers maken van de chemische ingrediënten 'een smurrie', vertelt Spekreijse. Die wordt in de vorm van de gewenste buis geperst via een geavanceerde metalen spitse kop. Via onder meer een koelbak en een trekbank belandt een buis bij de zaagmachine. Elke lijn is anders, net als het prijskaartje. Sommige kosten 2,5 miljoen euro.

Vertrouwde klanten van het Overijsselse bedrijf zijn Dyka, Siemens, Stork en Wavin. Rollepaal koos voor uitbreiding van het klantenbestand in Azië en Afrika en vestigde zich in 2003 in India, strategisch tussen de kernafzetmarkten China en Afrika. Indiërs beheersen het Engels goed, verklaart Spekreijse. "En in Afrika domineren Indiërs het management." Ook ging Rollepaal acquireren in de allerjongste opkomende economieën, waaronder Colombia. Daar werd Mexichem klant, een megaconcern dat in Nederland bekend werd toen het onlangs Wavin kocht.

"De Amerikaanse hypotheekcrisis zagen we in 2007 aankomen omdat onze grote klanten in de bouwsector ineens een investeringsstop afkondigden", zegt Spekreijse.

Met wisselend succes rolde Rollepaal sindsdien door de opeenvolgende crises. Zijn concurrenten zijn allen Europees. Dat bleek een voordeel. Sinds de invoering van de euro schommelde de euro-dollarkoers nogal, zodat Rollepaals buizenproductielijnen ineens zomaar 60 procent duurder konden uitvallen buiten de eurozone. Vervelend voor klanten, maar de concurrentie had dan hetzelfde probleem. Verder wapende Rollepaal zich tegen koersschommelingen. En om anticyclisch te investeren kocht Rollepaal een Twents verpakkingsbedrijf, omdat in crisistijd, stelt Spekreijse, andere dozen nodig zijn door prijsacties als 'nu 10 procent extra'.

Rollepaal wist bovendien veel nieuwe klanten te werven door ze te helpen met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf ontwikkelde productiemachines die buizen met een hart van hergebruikt plastic kunnen maken. Rioolbuizenbouwers die pijpen van gerecycled plastic aanbieden, krijgen van milieubewuste overheden die riolen aanleggen steeds vaker de klus. Nog een succesfactor is het financieringspakket dat Rollepaal klanten met een huiverige bank kan aanbieden.

Toch ontkwam Rollepaal niet aan werktijdverkorting en afscheid van twintig personeelsleden, de helft gedwongen. Spekreijse had juist de sfeer van een familiebedrijf opgebouwd. Loyaliteit hoort bij het Saksische arbeidsethos, zegt hij. Geen leuke tijd. Spekreijse is geen directeur-eigenaar op afstand, maar kent het kunststofproductieproces van binnenuit.

Maar eind 2011 trok de verkoop weer aan. Er mag een Amerikaanse fabriek ingericht worden. Hartje zomer is extra menskracht ingehuurd. Nieuw personeel is inmiddels hard nodig bij Rollepaal. Vmbo'ers en mbo'ers mogen interne opleidingen volgen en Spekreijse was een van de oprichters van het Regionaal Techniek Centrum Hardenberg.

De crisis maakt tieners en ouders realistischer over de arbeidstoekomst, stelt hij: "Ze zien dat je hier een baan kunt krijgen." Spekreijse gruwt van 'sexy', maar kansarme studierichtingen. En ook van opinieleiders die Nederland een 'dienstenland' noemen en bij export alleen aan groenten en bloemen denken. "We kunnen toch niet bestaan als we allemaal elkaars ramen lappen? Hoe verdienen we centjes zonder maakindustrie?"

Productiebedrijf van machines voor kunststof buizen zoekt het in opkomende economieën

Vijftig jaar bouwer van productielijnen
Rollepaal in Dedemsvaart is in 1962 opgericht als fabriek van productielijnen voor kunststof pijpen, zoals rioleringen van pvc. De onderneming verkoopt geavanceerde machines aan fabrieken in zo'n honderd landen. Er worden dertig tot vijftig productielijnen per jaar ontwikkeld en gebouwd.

Tot de verzelfstandiging in 2001 hoorde Rollepaal bij buizenmaker Wavin. Een participatiemaatschappij en Spekreijse namen het bedrijf destijds over. Al snel werd matrijzenmaker Ramix uit Coevorden bij het bedrijf gevoegd. Er gingen fabrieken open in India en de Verenigde Staten en een verkoopkantoor in Zuid-Afrika. In 2008 werd in Hengelo (Overijssel) verpakkingsmachinefabrikant Hoppmann overgenomen. Rollepaal Groep telt wereldwijd tweehonderd arbeidsplaatsen, waarvan 110 bij Rollepaal zelf. Over de omzet doet de groep geen mededelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden