Opinie

Rollatorshow voor jongeren

Wel eens gehoord van een 'theaterkutje'? ,,Dat is een 'nerd' die theater maakt om interessant te doen'', vertelt Sanne Vogel. ,,Maar je hebt ook jongeren die het met hart en ziel doen.'' Sanne Vogel hoort bij de laatste groep en zij dacht mee over de programmering van het festival De Opkomst dat de komende dagen groot uitpakt in de Utrechtse Jaarbeurs.

De Opkomst brengt volgens het programmaboek onder meer 'deejays, spoiters, tsheurts, strakke gitaren, rockers, free skating en brute beaming'. Toch draait het niet om trendvolgers, maar om theatermakers met originele gedachten. Zo bedacht Sanne Vogel de 'Theaterkutjes-Revue', waarin jongeren met een persoonlijke act moeten laten zien dat ze dat nu juist niet zijn. Ook 'The Big Baby Band Evening' komt uit de koker van Sanne en brengt de beste schoolbands bij elkaar op het gigantische podium van de Jaarbeurs.

,,Ik houd niet van theater dat speciaal voor jongeren is gemaakt'', zegt ze. ,,Dan zie je mensen die staan te rappen omdat ze denken dat jongeren dat willen en niet omdat ze dat zelf zo graag doen.'' Directeur Petra Blok, de drijvende kracht achter De Opkomst, knoopte dit goed in haar oren en zij kiest voor projecten waaraan jongeren zelf meedoen. ,,Zo kwam Bert Haenen met het idee voor de 'Grote Rollatordag'. Hij heeft lang bij zijn oma gewoond en kreeg een fascinatie voor rollators. Hij wil het negatieve imago van het hulpmiddel doorbreken met een show van verschillende modellen.'' Sanne Vogel is enthousiast over de komst van een bus met bejaarden, die op deze dag de voorstelling 'Zwanenmeer' van ZT Hollandia - met oudere dansers in de hoofdrol - bezoeken. ,,Bejaarden zijn een beetje bang voor jongeren. Jongeren vinden de generatie van hun ouders niet altijd zo geslaagd, maar iedereen vindt zijn opa en oma juist heel cool. Ze houden zich niet zo bezig met opvoedende taken.''

Petra Blok: ,,We hebben veel discussies gehad over de vraag wat wel en niet kan, maar voorop staat de vraag of het jongeren emotioneel raakt.'' Het gaat in het jongerenfestival om authenticiteit en dan maakt het uiteindelijk niet uit of er ouderen of jongeren op het podium staan. De Opkomst staat voor het eerst in de Jaarbeurs. Blok: ,,Ik vind de context waarin je een festival brengt belangrijk. In vorige jaren was het verspreid over de Utrechtse theaters, met relatief veel volwassenen in de zaal. De Jaarbeurs biedt de kans om alles in een grote ruimte samen te brengen en zo een eigen sfeer te creëren. Maar het is een risico. Als het mislukt om een groot jongerenpubliek binnen te halen, mislukt het heel erg.''

In de grote hal 5 staan twee theaterboxen voor elk zo'n vierhonderd man publiek. Hier treden veelzijdige podiumkunstenaars op als Pieter Embrechts, Kasper van Kooten en Connie Janssen. Op het grote podium is muziek van E-Life, Eboman, de gillende meisjesband Direct en een parade van deejays als Eni-Less, Lade Back Luke en Nuno Dos Santos. Gigantische kunstwerken veranderen de grauwe Jaarbeursvloer tenslotte in een betoverend art-landschap. Theaterkutjes uit het hele land, komt dat zien!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden