Roland Dumas: boef of levensgenieter?

Heeft Roland Dumas steekpenningen aangenomen of hield hij er als minister van buitenlandse zaken zo'n uitbundige levensstijl op na dat een tonnetje meer of minder hem niet eens meer opviel? Justitie in Parijs denkt weer aan het eerste en heeft gisteren bekendgemaakt dat het onderzoek in de steekpenningenaffaire zal worden heropend. Nieuwe aantijgingen die de voormalige vriendin van Dumas deze week tegenover Justitie heeft gedaan, zouden voldoende aanwijzingen geven dat hij via haar geld heeft aangenomen van het olieconcern Elf Aquitaine.

Dick Bosscher

Het onderzoek werd eerder dit jaar stilgelegd omdat het bewijs niet hard genoeg was. Maar de afgelopen weken heeft Christine Deviers-Joncour de officier van justitie zoveel details verklapt, dat deze de zaak wil heropenen.

Dumas, nu 76 jaar oud, is voorzitter van de Constitutionele Raad, het hoogste juridische college in Frankrijk. Hij was minister van buitenlandse zaken van 1984 tot 1986 en van '88 tot '93. Met zijn vriendin Christine Deviers-Joncour leefde hij op grote voet. Hij schonk haar een Picasso van een goede twee ton, zij trakteerde hem op antieke beeldjes die zij op een veiling had gekocht voor negentigduizend gulden. Zij deelden een appartement van vijf miljoen gulden en fêteerden elkaar in restaurants en dure modezaken.

Justitie had steeds meer kleine aanknopingspuntjes om te vermoeden dat er iets niet in de haak was. Zoals een afschrijving van de creditcard van Christine, die voor haar vriend een paar handgemaakte schoenen had afgerekend. Kosten: 3 600 gulden. Dumas was voor zijn politieke carrière een gevierd advocaat en was dus al bemiddeld. Maar toch.

Het was de minister zelf die zijn invloed aanwendde om Christine aan een mooie baan bij Elf te helpen. Elf was toen nog een staatsbedrijf. De relatie tussen Dumas en Deviers-Joncour kwam goed van pas toen er in 1991 heibel ontstond over de Franse levering van zes fregatten aan Taiwan. Elf Aquitaine verzorgde daarin de contacten. Parijs wilde de verhoudingen met Peking niet op het spel zetten en overwoog de verkoop tegen te houden.

Maar de smeergelden van Elf deden wonderen en de fregatten stoomden alsnog op naar Taiwan. Met de deal was ruim vier miljard gulden gemoeid. Wie nou precies hoeveel smeergeld heeft gekregen, is nog niet duidelijk. Wel viel op dat Christine aan de transactie een commissie van liefst twintig miljoen gulden overhield. Justitie vermoedt dat Dumas de verkoop van de fregatten door de ministerraad heeft geduwd en daarna flink heeft meegeprofiteerd van de miljoenen van zijn vriendin.

De details die Christine de afgelopen weken heeft onthuld, wijzen daar op. Dumas zou hebben meegeholpen een deel van het geld naar veilige Zwitserse bankrekeningen door te sluizen. Zelf houdt hij zich van de domme: geen idee hoe Christine aan haar geld kwam en ach, we gaven mekaar wel vaker dure cadeaus.

De relatie tussen Roland en Christine is al lang ten einde. Niet dat Christine daardoor rancuneus is geworden. Vorig jaar hield zij haar ex-vriend in haar boek 'De hoer van de Republiek' stevig de hand boven het hoofd.

De advocaten van Dumas vermoeden dat Deviers-Joncour nu doorslaat om te voorkomen dat zij weer achter de tralies gaat. De vrouw zat anderhalf jaar geleden al meer dan vijf maanden in voorlopige hechtenis. Ze figureert de afgelopen tijd geregeld in Franse kranten, gefotografeerd in een leeggehaald appartement en zichzelf beklagend dat ze door het justitieel onderzoek straatarm is geworden.

Dumas heeft de publieke opinie tegen: in een enquête van de krant Le Parisien zegt maar 30 procent dat Dumas zijn huidige baan mag behouden. De ex-minister peinst er niet over op te stappen. Maar de gretigheid van Justitie doet vermoeden dat hij bij de Constitutionele Raad z'n langste tijd heeft gehad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden