Rol vrouwelijk orgasme bij bevruchting nog onduidelijk

Is de kans groter om zwanger te worden als je als vrouw klaarkomt tijdens het vrijen?

Verhoogt het vrouwelijk orgasme de kans om in verwachting te raken, vraagt een lezeres zich af. Ze is nog niet bezig om zwanger te worden, maar maakt zich zorgen over de toekomst. Want klaarkomen en geslachtsgemeenschap gaan voor een vrouw zelden of nooit samen. Is dit zorgelijk? Of maakt het eigenlijk niet zoveel uit?

Uit onderzoek is bekend dat 70 procent van de vrouwen zelden tot nooit klaarkomt tijdens het vrijen. Over één ding zijn experts het eens: door het orgasme trekt de baarmoeder zich samen. Hierdoor lijkt het sperma zich gemakkelijker richting de baarmoedermond te bewegen. De kans op een geslaagde bevruchting lijkt zo toe te nemen. En daar begint het gedoe.

Want wat is dan bijvoorbeeld het juiste moment om klaar te komen? In elk geval nadat de man is klaargekomen", zegt Anna Candido, fertiliteitsarts bij UMC Utrecht. "Sommige experts zeggen: een half uur daarna. Want het sperma wordt pas na een half uur vloeibaar. Eerst wordt het kleverig. Dan vindt het zijn weg omhoog nog niet. Maar ik heb ook wel eens horen zeggen dat die tussenpoos zelfs 24 uur zou moeten zijn."

Nog een lastige: hoe belangrijk zijn die samentrekkende bewegingen precies? Kan het zaad niet zélf zijn weg omhoog vinden? "Ik meen gelezen te hebben dat de kans om zwanger te worden met 20 procent toeneemt", zegt Barbara Havenith, gynaecologe bij de vrouwenpoli Boxmeer. "Maar hoe hard het bewijs hiervoor was, kan ik me niet herinneren."

Tijdens haar spreekuur komt deze vraag niet vaak boven, zegt ze. "Wat ik wel vaak hoor: mensen met vruchtbaarheidsproblemen ervaren seks als een moetje. Seks wordt dan een verplicht nummer, dat is niet bevorderlijk voor het orgasme van vrouwen." Volgens Rik van Lunsen, hoofd afdeling seksuologie van het AMC is er nooit enig hard bewijs geleverd dat het vrouwelijk orgasme bijdraagt aan de kans om zwanger te worden.

"Alle verhalen daarover zijn strikt anekdotisch. Voor goed bewijs heb je een onderzoek nodig met twee gerandomiseerde groepen vrouwen. De ene groep mag absoluut niet klaarkomen, en de andere wel. Vrouwen in beide groepen zouden regelmatig seks moeten hebben. Maar dit onderzoek is nog nooit gedaan."

Al zou zo'n onderzoek gedaan worden, dan betwijfelt hij of daaruit zou komen dat het orgasme de kans op een bevruchting zou doen toenemen.

"Uit ervaring met intra-uterine- inseminatie, waarbij het sperma in de baarmoeder wordt geïnjecteerd, weet ik dat dit injecteren niet uitmaakt ten opzichte van gemeenschap. Als dat al niet uitmaakt, zou het orgasme niet bijzonder veel kunnen bijdragen."

Van Lunsen vindt het tekenend dat de lezeres zich hier in zo'n vroeg stadium al zorgen over maakt. "Dat zie je steeds vaker: dat vrouwen al vroeg in de paniek schieten. Ze moeten zich realiseren dat zelfs bij perfecte omstandigheden de kans om zwanger te raken per maand slechts 15 procent is. Het is net alsof er elke maand met een dobbelsteen wordt gegooid. Het kan heel lang duren voordat de zes valt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden