Rol van kernenergie wordt nog even vooruitgeschoven

De ministers die gaan over energievoorziening worden het niet eens over de rol van kerncentrales. Ze zijn daarom overeengekomen om deze kabinetsperiode hierover geen beslissingen te nemen.

„We zetten kernenergie even in de ijskast”, zei minister Cramer (PvdA, milieu) gisteren, nadat ze het SER-rapport over duurzame energie in ontvangst had genomen. Cramer blijft – tot irritatie van haar collega Van der Hoeven – bij haar standpunt dat de huidige kerncentrales, de zogenoemde generatie 3, niet voldoen aan haar eisen.

„Ze zijn niet veilig genoeg voor de werknemers in de centrales, en het afval blijft veel te lang radioactief”, zei Cramer na afloop van het overleg met de Kamer over kernenergie.

De minister probeerde tijdens het debat zo min mogelijk haar mening te ventileren, aangezien die nogal verschilt met die van minister Van der Hoeven (CDA, economische zaken). Zij ziet wel een rol voor deze generatie kerncentrales. Van der Hoeven: „Hoe je het ook wendt of keert, kernenergie is er. Wij importeren jaarlijks vijf procent van onze energie uit kerncentrales uit het buitenland, en produceren zelf in Borssele vier procent.”

Omdat ze niet nader tot elkaar komen, is besloten deze kabinetsperiode er helemaal geen lijn over uit te zetten. In het energiepakket voor de verre toekomst dat het kabinet in mei zal presenteren, zullen meerdere scenario’s worden beschreven waaruit een volgend kabinet kan kiezen.

Cramer sluit in de scenario’s voor de energievoorziening voor de periode 2020 tot 2050 kernenergie niet uit. Of de minister van milieu dan denkt aan centrales van de vierde generatie, wilde ze tegen de Kamerleden niet expliciet zeggen. „U weet hoe ik sta in deze discussie”, antwoordde ze. „Maar het is niet aan de orde in deze regeerperiode.”

Een aanfluiting, vonden veel Kamerleden. De wereld stopt immers niet met draaien na 2020. VVD’er Zijlstra: „De ruzie tussen de twee duurt voort. Dat is slecht voor het land.”

GroenLinks-Kamerlid Duyvendak: „Jammer dat we niet te weten komen wat er na 2010 gebeurt. Laten we dan in ieder geval snel de kernenergiewet veranderen.” Deze wetswijziging staat binnenkort op de agenda van de Kamer.

Tot ieders verbazing vindt minister Cramer dat echter niet meer nodig. „Ik sta nog steeds achter aanscherping van de voorwaarden waaronder bedrijven kerncentrales mogen bouwen, maar dat doet niet ter zake aangezien er geen enkele aanvraag ligt.”

Zijlstra: „Dat is toch de wereld op zijn kop? U moet helder maken onder welke voorwaarden u kernenergie wilt toestaan, zodat investeerders weten waar ze aan toe zijn.”

Zowel VVD, voorstander van kernenergie, als GroenLinks, tegenstander, eisen helderheid van het kabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden