'Rol parlement bij privatisering versterken'

Roel Kuiper (CU) van de parlementaire onderzoekscommissie van de Eerste Kamer naar privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten.Beeld anp

Eerste en Tweede Kamer moeten beter zicht hebben op publieke taken die door privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten op afstand zijn komen te staan. Niet altijd is meer duidelijk wie waarover gaat. Maatregelen zouden ook vaker geëvalueerd moeten worden.

Dat concludeert de commissie van de Eerste Kamer die een jaar onderzoek heeft gedaan naar de besluitvorming in Tweede Kamer en Senaat en de effecten van privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten. Het rapport werd dinsdag door commissievoorzitter en ChristenUnie-senator Roel Kuiper gepresenteerd.

Volgens de commissie laat 30 jaar van privatiseren en verzelfstandigen zien dat de besluitvorming soms 'grillig' was en dat de uitvoering van publieke taken buiten zicht is geraakt. De afstand tussen overheid en burger is steeds groter geworden. De burger werd volgens de commissie vooral als consument en belastingbetaler gezien, terwijl die meestal in zijn dagelijkse leven geraakt werd door privatisering of verzelfstandiging van overheidsdiensten.

In het rapport zijn 18 aanbevelingen opgenomen. Een daarvan is om bestuurders van verzelfstandigde diensten in Eerste en Tweede Kamer te laten verschijnen om te vertellen over de uitvoering van het beleid. Dat is nu alleen wettelijk vastgelegd voor de president van De Nederlandsche Bank. Ook zou de Eerste Kamer eerder betrokken moeten worden bij besluiten die tot grote veranderingen leiden in de publieke inrichting.

Uit cijfers blijkt dat evalueren weinig aandacht krijgt in de politiek. In 22 procent van de gevallen is de evaluatie nooit uitgevoerd. Van de evaluaties die wel zijn uitgevoerd, is twee derde nooit aan de orde geweest in het politieke debat.

De commissie bekeek een aantal concrete zaken, zoals de situatie rond NS en spoorbeheerder ProRail. Daar is een heroverweging nodig van de splitsing tussen beide bedrijven. Volgens de commissie is een eenduidiger samenwerking nodig op en rond het spoor en kan aanhoudende maatschappelijke onrust worden weggenomen door knopen door te hakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden