Rol kerken in verzoening Zuid-Afrika 'marginaal'

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De kerken hebben in de totstandkoming van de transformatie van Zuid-Afrika en het daarop volgende verzoeningsproces slechts een marginale rol gespeeld: “Als er al iemand, met Nelson Mandela, erkenning verdient als de morele en intellectuele profeet van de relatief vreedzame regelingen in Zuid-Afrika, dan is dat niet een gelovige, maar de uitgesproken communist en atheïst Joe Slovo.”

Carl Niehaus, oud-woordvoerder van Mandela en sinds kort ambassadeur voor Zuid-Afrika in Nederland, wierp deze stelling gisteravond op in een door Trouw en de Nederlandse Zendingsraad georganiseerd debat in De Rode Hoed in Amsterdam. Het was een onthutsend antwoord op de door de Zendingsraad opgeworpen vraag of religie relevant is geweest voor het verzoeningsproces in Zuid-Afrika.

Niet dus. De Nederduits Gereformeerde Kerk (NGK) heeft volgens Niehaus, die zelf 15 jaar gevangenisstraf kreeg wegens hoogverraad, de meest flagrante racistische onderdrukking verdedigd en wast nu de handen in onschuld. Maar zelfs de anti-apartheidsbeweging binnen de kerken heeft geen bijdrage van betekenis geleverd aan het vredesproces. De kerk was en is verward en zweeg. Alleen individuele leden, zoals bisschop Tutu en Beyers Naudé, spelen een rol van formaat. Zij roepen thans de kerken op schuld te belijden voor de zuiveringscommissie, wat zij tot dusverre weigeren, aldus Niehaus.

In het debat trad de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Docters van Leeuwen, op als co-referent. Verzoening en vergelding zijn thema's die ook het openbaar ministerie bezighouden. Volgens hem grenst de haat jegens Duitsers in Nederland aan racisme.

- Pagina 10: Kerk Zuid-Afrika is in verwarring en zwijgt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden