OPINIE

Roken is slecht voor de longen. Maar geiten?

Beeld ANP

Bewijs dat er een verband is tussen extra longonsteking en geitenhouderij is er amper, maar toch worden maatregelen genomen. Waarom, vraagt melkgeitenhouder Klaas Sjoerd Meekma zich af.

Nooit gedacht dat de Partij voor de Dieren nog eens zou zorgen voor een hoge prijs voor onze geitenmelk. Want dat is het gevolg van de geitenstop die nu ook in Friesland is ingesteld. Onze melkprijs is al 3 cent gestegen en ik verwacht verdere prijsverhogingen door die stop. En dat op basis van een onderzoek in oostelijk Noord-Brabant en noord-Limburg dat al zeven jaar loopt en waaruit naar voren komt dat er rondom geitenbedrijven meer longontsteking zou voorkomen. We hebben het dan over 0,124 procent, oftewel ongeveer één op de duizend omwonenden.

Dit zogenoemde VGO-onderzoek (Veehouderij en Gezondheid Omwonenden) rammelt, omdat het gebaseerd is op gegevens van huisartsen, waarbij goede diagnostiek ontbreekt. En dat in een gebied waar de Q-koorts jarenlang door de humane gezondheidszorg over het hoofd werd gezien en waar huisartsen nu een – begrijpelijke – aversie tegen de geitenhouderij hebben. Overigens werden er ook positieve gezondheidseffecten gevonden van wonen bij een veehouderij, zoals minder astma, allergie en COPD.

Gemiddeld hebben in het onderzoeksgebied – met veel fijnstof vanuit het Ruhrgebied – zestien mensen op de duizend een longonsteking. In de wijde omgeving van geitenhouderijen waren het er zeventien, volgens het rapport. Maar na zeven jaar onderzoek is er nog steeds geen oorzakelijk verband gevonden tussen die extra longontsteking en geitenhouderij. Het VGO constateert ook zelf: ‘Alles beschouwend is er op dit moment geen duidelijke causaliteit te vinden tussen [..] longonsteking en geitenhouderijen in de omgeving’.

Cola

Het is ongeveer hetzelfde als constateren dat er meer cola wordt gedronken en dat er meer maagbloedingen voorkomen en dan concluderen dat cola maagbloedingen veroorzaakt. De provincies zeggen nu: “Wij voeren een directe stop in op cola totdat vastgesteld is dat die extra maagbloedingen niet van de cola komen.”

Als je op deze manier bestuurt dan kun je per direct wel de hele economie stilleggen, want vrijwel alle economische activiteit is wel te koppelen aan mogelijke volksgezondheidskwesties.

Het VGO-onderzoek loopt overigens door en ook wij doen er nu aan mee. Wij hebben al bijna dertig jaar geiten en nog nooit een longontsteking in ons gezin of bij onze medewerkers gehad. Ook collega’s horen wij er nooit over. Roken, dat is slecht voor je longen. Verkeer, industrie en fijnstof ook. Maar geiten?

Lees ook:

Ook Friesland krijgt een geitenstop

Nu veel provincies er geen geit meer bij willen, is Friesland bang dat het met extra geiten wordt opgezadeld.

De Overijsselse rem op het houden van geiten werpt een schaduw over hét nationale geitenfeest in Zwolle

Als vierde provincie zet Overijssel per direct een rem op de geitenhouderij. Is de Nederlandse geitenboer de bok?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden