Rohda en Deetos maken de dienst uit

Van onze korfbalmedewerker PAPENDRECHT, RENKUM - Rohda en Deetos zijn de twee enige korfbaltoppers die na drie wedstrijdrondes nog geen punt verspeeld hebben. Beide wonnen dit weekeinde een uitwedstrijd tegen een tegenstander die tot dat moment ook nog ongeslagen was.

Rohda arriveerde met een doordacht tactisch plan en een ijzersterke wedstrijdmentaliteit in Papendrecht. PKC had er geen enkel antwoord op. Wel begon Rohda nerveus tegen het door blessures (Mirjam van den Berg en Lia van den Enden) geplaagde PKC en kwam het met 4-2 achter. Die situatie veranderde echter al snel.

De lange eerstejaars Richard van der Valk schakelde door zijn sterke reboundspel Edwin van Drimmelen uit. Chris Roelofs ging daardoor - na een sterke start tegen Rene Kruse - steeds onzekerder spelen en zich steeds meer met de afvang bemoeien. Dat ontregelde de PKCaanval. In het andere vak schakelde Frits Wip met spel van hoge klasse Erik Simons uit, die door coach Crum dan ook gewisseld werd. Van belang was verder de vrijheid die de Rohda-vrouwen kregen om de mannen in stelling te brengen.

Bij rust leidde Rohda al met 12-8. In de tweede helft bevestigde het zijn superioriteit en werd PKC finaal over de knie gelegd. De Amsterdammers dolden de thuisploeg zo overdreven dat het bijna genant was om te zien. De afstraffing eindigde bij 22-18 (na een ontluisterende 22-14 achterstand voor PKC).

Verliezend coach Ben Crum noemde de blessures van zijn twee speelsters een van de oorzaken van het verlies. “Het gemis van een dame is nog wel op te vangen, van twee niet. We speelden in ons aanvalsvak eigenlijk drie tegen vier. Het vak kon geen trekkracht ontwikkelen, aanvallend noch verdedigend. Het was een auto op drie wielen. Rohda maakte daar goed gebruik van. Bovendien speelde Rene Kruse erg zuiver en is Karin van der Hoeven aanvallend veel gevaarlijker dan menigeen denkt. Bij PKC is het altijd een probleem een gedisciplineerde organisatie in het veld te krijgen. Dat wreekt zich als het moeilijk wordt.”

Fanatiek

Landskampioen Deetos werd in Renkum opgewacht door een fanatiek en fel spelend DKOD. De Dordtse ploeg had bijna de hele wedstrijd nodig om daaraan te wennen en de matheid van zich af te spelen. Deetos maakte een gemakzuchtige indruk. De spelers willen graag mooi korfbal showen, maar moeten dan niet te veel gehinderd worden door een stugge tegenpartij. DKOD was dat wel. Daarbij ging de ploeg tot het randje van het toelaatbare.

Scheidsrechter was Ben Derriks en dat droeg niet bij tot de rust in het veld. Onder 'gezag' van de veel in de weg lopende leidsman werd het spel allengs chaotischer en de kritiek op zijn beslissingen heftiger. Met heel hard fluiten en veel wilde armbewegingen trachtte de Weespenaar te verbloemen dat hij geen orde had. Harde acties en veel irritante kleine overtredingen wuifde hij laconiek weg. Wel hield de pietlut het spel herhaaldelijk op door vrijworpnemers millimeters te verplaatsen. “Een emotioneel rotzooitje”, zo bestempelde Deetos-coach Van den Bos de eerste fase van de strijd.

Slachtoffer van de wonderlijke dwaalwegen van Derriks werd DKOD-captain Tjeerd de Jong, niet eens de luidruchtigste van het stel. Zijn karakterisering van en tegen de arbiter ('lafaard') waarmee hij Derriks' beschermende optreden tegen vedetten aan de kaak wilde stellen, leverde hem een overdreven gele kaart op.

DKOD betekent De Korf Ons Doel, maar erg korfgericht gingen de Heelsummers niet te werk. Het accent lag op de pressie, waarmee de Deetos-spelers in twee vakken tot veelvuldig balverlies werden verleid. De lage 5-5 ruststand illustreert dat niet de techniek, maar het tactisch zwoegen het beeld van de eerste helft bepaalde.

De tweede helft was nog geen minuut oud toen Deetos-aanvoerder Oscar Mulders met een zware enkelblessure het veld moest ruimen. Aart Heibeek, niet echt thuis op dit niveau, volgde hem op.

Door ervaring gerijpt, ook internationaal, weet Deetos inmiddels tegenslagen te incasseren. Lucien Louwman en Hans Leeuwenhoek trokken hun ploeg er met elk twee treffers doorheen, terwijl de DKOD-aanval in die fase enkele mooie kansen liet liggen. Het verlies van Mulders maakte niet eens zo veel uit, omdat hij tot dat moment nauwelijks een stempel op de wedstrijd had kunnen drukken. Ook andere coryfeeen van Dordtse huize (Fortuin, Haksteen) bleven lang in de schaduw.

Tot tien minuten voor tijd (10-11) bleef het gelijk opgaan. Toen knakte een geschenk van Derriks aan Deetos de afweer van de thuisploeg. Leeuwenhoek benutte de bevrijdende strafworp, waarna invaller Heibeek driemaal van afstand doeltreffend uithaalde. In de laatste fase liet Deetos, vrijgelaten door de tegenstander, nog even zien, waarom het al twee jaar landskampioen is. Het einde kwam, geflatteerd, bij 11-17.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden