Roh blij met resultaten Korea-top

(Novum/AP) - De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun toonde zich woensdag positief na afloop van overleg met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il en zei tevreden te zijn met de geboekte resultaten. Donderdag zal een slotverklaring worden opgesteld, zei een woordvoerder van Roh. Volgens de woordvoerder zijn alle Zuid-Koreaanse agendapunten behandeld, waaronder het werken aan vrede, economische samenwerking en verzoening. Wat er in de slotverklaring zal staan is nog niet bekendgemaakt.

Eerder was bekend geworden dat een aanbod van de Noord-Koreaanse leider om de top met een dag te verlengen en tot vrijdag te laten duren, door Zuid-Korea is afgeslagen. Roh liet volgens de Zuid-Koreaanse media weten dat 's ochtends tijdens overleg met Kim geschilpunten aan het licht kwamen, waarover in de loop van de dag geen overeenstemming te bereiken viel.

Een opsteker, die evenwel los staat van de top, is dat Noord-Korea woensdag tijdens een bijeenkomst van het zeslandenoverleg in China heeft beloofd nog dit jaar zijn belangrijkste reactor in Yongbyon te zullen ontmantelen. Het akkoord dat werd gesloten verplicht Noord-Korea tevens tot het overleggen van een 'volledige en accurate' lijst van al zijn nucleaire activiteiten.

De Verenigde Staten hebben in de overeenkomst de taak van toezichthouder toebedeeld gekregen, zei de Chinese minister van buitenlandse zaken Wu Dawei na afloop van het overleg. De Amerikaanse president George Bush heeft een verklaring laten uitgaan waarin hij het akkoord toejuicht.

Roh kwam dinsdag in Pyongyang aan voor de tweede top tussen de twee landen sinds de verdeling van het Koreaanse schiereiland na de Tweede Wereldoorlog. Roh werd dinsdag uiterst koeltjes begroet door Kim en toegejuicht door honderdduizenden Noord-Koreanen die leuzen als 'hereniging van het vaderland' scandeerden en met roze papieren bloemen zwaaiden. Woensdag was Kim duidelijk toeschietelijker jegens zijn gast uit Seoul. Hij lachte Roh veelvuldig toe. Dit zou te maken kunnen hebben met een cadeau van de Zuid-Koreaanse leider dat bij de filmfan Kim ongetwijfeld in de smaak valt: een kast voor dvd's met daarop Zuid-Koreaanse films en televisieseries.

De uiterst koele begroeting van dinsdag zette aanvankelijk wel een domper op de verwachtingen voor de top. Er kon voor Roh niet meer af dan "Ik ben blij u te ontmoeten", waarna Kim zijn hoge gast overdroeg aan zijn tweede man, Kim Yong Nam, die Roh de rest van de dag onder zijn hoede nam.

Het affront contrasteerde sterk met de blijken van vriendschap die Roh's voorganger, Kim Dae-jung, in 2000 in Pyongyang door dezelfde Kim Jong Il ten deel vielen. Kim heette destijds zijn Zuid-Koreaanse gast persoonlijk welkom op het vliegveld van Pyongyang en drukte zijn handen op haast emotionele wijze. Het moment droeg veel bij aan de ontmoeting van beide Koreaanse leiders en veranderde in gunstige zin het beeld dat de Zuid-Koreanen van Kim hadden.

Kim had zijn tweede onderhoud met een Zuid-Koreaanse leider al onder druk gezet door terug te komen op zijn belofte uit 2000, om voor de tweede top naar Seoul te reizen. Roh heeft zich niet uitgelaten over zijn voorstellen of eisen, hetgeen hem van conservatieve zijde in Seoul kritiek opleverde dat de reis een egotrip is, bedoeld om zijn eigen imago en dat van zijn impopulaire regering op te vijzelen.

Tijdens de top zullen de delegaties vooral uren maken aan de vergadertafel, waarbij onder meer industriëlen en politici zullen aanschuiven. Ook staat een rondreis door Noord-Korea op de agenda en duizenden Noord-Koreanen zullen een van hun karakteristieke synchrone optredens opvoeren.

Voor hij naar de historische top afreisde zei Roh dat hij zou voortbouwen op het succes van de eerste top in 2000 en meer vaart zou proberen te krijgen in het verzoeningsproces tussen de Korea's. Feitelijk verkeren de landen in staat van oorlog sinds de Koreaanse oorlog in 1953 in een staakt-het-vuren eindigde.

De top werd mogelijk doordat Noord-Korea in juli zijn enige kernreactor buiten bedrijf stelde. Het land zegde verder in principe toe dat het voor het einde van het jaar zijn atoomfaciliteiten zodanig zal ontmantelen dat die niet eenvoudig te herstarten zijn. In het zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse atoomprogramma, dat al jaren gaande is, zijn dit jaar voor het eerst belangrijke vorderingen geboekt.

Noord-Korea legde in juli zijn enige functionerende kernreactor stil en toonde bereidheid verdere stappen te zetten in ruil voor politieke en economische concessies. Behalve Noord-Korea en China nemen Rusland, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan aan het overleg deel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden