Roggejenever voor de ortolaan

Een nieuwe roggejenever moet de ortolaan redden. Dat is het althans het plan dat Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provincie Groningen hebben gepresenteerd.

De ortolaan -een fraai gekleurde gors met het formaat van een forse huismus- bevolkte vroeger in behoorlijk aantal Oost- en Zuid-Nederland. De drastische veranderingen in de akkerbouw gedurende de afgelopen tientallen jaren, hebben de soort bijna over de rand van de afgrond geduwd. Vrijwel overal is een eenzijdig landschap van maïsakkers ontstaan, dat vogels vrijwel niets te bieden heeft.

Officieel kent Nederland nog één paar ortolanen en ook elders gaan zij sterk achteruit. Hetzelfde geldt voor akkervogelsoorten als de veldleeuwerik, kwartel en patrijs. Ook deze hebben te lijden van het veranderende landschap.

,,De ortolaan is een vogel die thuishoort in Nederland en dan met name in de rogge'', zegt Nico de Vries van Staatsbosbeheer. ,,Kijk naar oude tv-series en films als Swiebertje of Dik Trom. Het was vijftig jaar geleden nog vergeven van de ortolanen, die hier in Westerwolde ook wel roggevogeltjes worden genoemd.''

Zeker vijftien boeren in dat Oost-Groningse gebied hebben al aangegeven weer rogge te willen gaan telen. De provincie Groningen heeft zich bereid verklaard de boeren drie jaar lang subsidie te verstrekken wanneer zij dat doen.

Staatsbosbeheer wil met de rogge een uniek streekproduct maken: Groninger roggejenever. Wie de jenever moet gaan stoken is nog niet bekend, maar fabrikant Hooghoudt -uut Grunn- zou volgens De Vries een geschikte kandidaat zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden