Rogge wijst ISU op verantwoordelijkheid

De internationale schaats unie (ISU) praat deze week in Scheveningen over mogelijke veranderingen. De opening van het congres werd verricht door twee hoge olympische heren, IOC-voorzitter Rogge en prins Willem-Alexander.

Rob Velthuis

SCHEVENINGEN - Het IOC kan niet ingrijpen in het beleid van een internationale sportfederatie. Toch verwacht voorzitter Jacques Rogge deze week van de ISU een duidelijk signaal over de hervorming van de jurering bij het kunstrijden.

Rogge was gisteren samen met het Nederlandse IOC-lid prins Willem-Alexander in Scheveningen om het vijftigste congres van de internationale schaatsunie te openen. Ofschoon hij benadrukte dat zijn aanwezigheid vooral een kwestie was van solidariteit ('De reden waarom ik overal ter wereld bijeenkomsten op sportgebied bezoek'), liet hij niet na het congres op zijn verantwoordelijkheid te wijzen.

De Winterspelen van 2002 werden overschaduwd door Skate-Gate, het juryschandaal bij het kunstrijden. Een onder druk gezet Frans jurylid was in haar beoordeling niet eerlijk geweest, waardoor het Canadese paar Jamie Salé en David Pelletier het verdiende goud misliepen. Onder druk van debuterend IOC-preses Rogge, kreeg het paar alsnog goud, samen met het 'winnende' Russische paar.

Rogge kon gisteren niet nalaten de juistheid van die veel bekritiseerde beslissing te benadrukken. Belangrijker is nu echter zijn invloed in de nasleep, die deze week zou moeten leiden tot de invoering van een nieuw beoordelingssysteem.

Twee jaar geleden werden vier voorstellen voor nieuwe jurering afgewezen. Nu wordt een plan voorgedragen dat unaniem wordt gesteund door het ISU-bestuur en de technische commissie. Afgeschaft is daarin het uitgangspunt van de ideale zes punten, waarna aan de hand van de uitvoering aftrek volgde voor verkeerde landingen, onjuiste uitvoeringen en ondermaatse choreografie. Die beoordeling wekte had vaak de indruk van subjectiviteit.

Het nieuwe systeem gaat uit van te verdienen punten. Hoe gecompliceerder de oefening, hoe meer punten (met behulp van de computer) worden toegekend. De jury mag slechts extra bonus geven voor de uitvoering. Dat gebeurt anoniem, zodat zou worden voorkomen dat juryleden van buitenaf worden beïnvloed. Om de transparantie te bevorderen, krijgen de deelnemers na hun oefening een computeruitdraai van de uitslag.

Het systeem gaat bij goedkeuring begin volgend jaar tijdens de mondiale titelstrijd te Moskou in. Een test tijdens een wereldkampioenschap is een voorwaarde om er tijdens Winterspelen mee te mogen werken. De ISU gaat ervan uit dat het voorstel wordt aangenomen, maar gisteren viel uit wel ingevoerde bronnen te horen dat de Russen dwars willen gaan liggen.

Rogge bevestigde gisteren dat het in theorie inderdaad mogelijk is, dat het kunstrijden in Turijn nog met de oude jurering wordt afgewerkt. ,,Het IOC heeft daar geen invloed op, en ik geloof ook niet dat het zal gebeuren. Wij hebben een beleefde suggestie gedaan om het systeem te veranderen. De wereld verwacht een sterke boodschap die de verdachtmakingen over de jurering zal wegnemen.''

,,In Salt Lake was het crisis voor de sport, maar aan de andere kant is een crisis altijd de aanleiding om dingen te veranderen. Zo is het IOC vier jaar geleden ook hervormd, en ook in de maatschappij werkt het zo.''

Extra druk voor de ISU komt uit commerciële hoek. Het Salt Lake-schandaal heeft de belangstelling voor kunstrijden, de grootste olympische schaatsdiscipline, negatief beïnvloed. ABC heeft het vijfjarige tv-contract ter waarde van 22 miljoen dollar niet verlengd. De nieuwe verbintenis met ISPN levert slechts vijf miljoen dollar op.

Rogge wist dat hij gisteren in het Kuhrhaus historische grond betrad, in 1892 werd de ISU er opgericht. In zijn openingswoord memoreerde hij Jaap Eden, de eerste wereldkampioen schaatsen die ook de beste op de fiets was.

,,Ik heb ook Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel genoemd, om Nederland duidelijk te maken dat er meer is dan snelschaatsen'', aldus Rogge. ,,Dat laatste is hier meer een cultuur dan een sport. Dat is hier natuurlijk ook gegroeid vanaf de koude Middeleeuwen.''

,,Ik heb prins Willem-Alexander voorgehouden dat het kruisje dat hij heeft verdiend voor het uitrijden van de Elfstedentocht, meer voor hem waard moet zijn dan alle decoraties die hij ooit nog zal krijgen. Daarop heeft hij zeer duidelijk 'ja' gezegd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden