Roger van Boxtel voorzitter van de NPS

Oud-minister Roger van Boxtel (D66, 1954) wordt voorzitter van de NPS. Staatssecretaris Van der Laan (media, D66), die verantwoordelijk is voor de bij wet ingestelde omroep, heeft zijn voordracht bekrachtigd. Van Boxtel volgt Ans van den Berg op, die per 1 januari 2004 stopt na negen jaar NPS-bestuur waarvan vier als voorzitter. De NPS moet zich van de overheid vooral richten op jeugd-, cultuur-, multiculturele en minderhedenprogramma's. Van Boxtel was in het tweede paarse kabinet minister van grote-steden- en integratiebeleid. Daarvoor was hij kamerlid voor D66. Nu is hij directievoorzitter van Menzis Zorg en voorzitter van het Humanistisch Verbond.

De feministisch advocate mr. Gabi van Driem heeft de Aletta Jacobsprijs 2004 van de Rijksuniversiteit Groningen gekregen wegens haar bijdrage aan de vrouwenemancipatie in Nederland. Volgens de universiteit zet zij zich met succes in voor grensverleggende rechtspraak. De Aletta Jacobsprijs wordt om de twee jaar toegekend aan een academisch opgeleide vrouw die een voortrekkersrol vervult op het gebied van emancipatie. Ook dient de winnaar een voorbeeldfunctie te bekleden, bij voorkeur op een voor vrouwen niet-traditioneel vakgebied.

De stichting Praemium Erasmianum heeft een van de vijf studieprijzen voor bijzondere dissertaties op het gebied van geesteswetenschappen en de maatschappij- en gedragswetenschappen toegekend aan historicus Hanno Wijsman. Hij promoveerde dit jaar op het proefschrift Gebonden weelde. Productie van geïllustreerde handschriften en adellijk boekenbezet in de Bourgondische Nederlanden (1400-1550).

Voor zijn proefschrift over economische tijdreeksen heeft Alain Hecq de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs ontvangen. Een door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ingestelde jury kende de prijs toe. Het proefschrift van Hecq (Luik, 1967) maakt het mogelijk om na te gaan of de bewegingen van economische activiteit in Europa globale verschijnselen zijn dan wel hun oorsprong vinden in een enkel land.

De 62-jarige P. Neeb (VVD) is waarnemend burgemeester van Moordrecht geworden. Hij was eerder onder meer burgemeester van Oudenbosch en Zundert. Burgemeester C. van der Bie-van Vliet van de gemeente Moordrecht legde vorige week op medisch advies haar ambt neer.

Voetbalcommentator en redacteur Eddy Poelmann (53) verruilt per 1 december de NOS voor Canal+. Poelmann was sinds 1981 in vaste dienst bij Studio Sport. Een reden maakt hij niet bekend, maar het was duidelijk dat hij het niet eens was met de gang van zaken bij Studio Sport. Een woordvoerder van de NOS noemt het vertrek van Poelmann ,,een verlies voor Studio Sport. Hij was een van de langst werkende voetbalcommentatoren en had veel ervaring.''

Burgemeester H. Meijer van Zwolle is gekozen tot voorzitter van de G26, het samenwerkingsverband van de 26 middelgrote gemeenten. Hij volgt T. Rombouts van 's-Hertogenbosch op.

Drs. J.W.G. Jansing (1949) wordt ambassadeur in Ivoorkust. Jansing is nu nog hoofd van de afdeling Noord-Amerika op het ministerie. Jansing bedient ook Liberia, Sierra Leone, Kameroen, Gabon, Guinee en Equatoriaal Guinee.

Voormalig NCRV-directeur Harry Hemink (55) is overleden aan de gevolgen van kanker. Hemink werkte vanaf 1976 bij de NCRV. Hij begon als beleidsmedewerker en klom op tot algemeen directeur. Van 1982 tot 1989 was hij hoofd filmzaken. Beroemde series als 'Hill Street Blues', 'The Cosby Show' en 'Cheers' kocht hij aan. Als hoofd drama nam hij de serie 'Zwarte Sneeuw' in productie en dat getuigde volgens een woordvoerster van de omroep van 'veel lef en visie'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden