Roet blijkt belangrijke klimaatvervuiler

Een vrachtwagen die is uitgerust met een roetfilter Beeld ANP
Een vrachtwagen die is uitgerust met een roetfilterBeeld ANP

"Black carbon" of dieselroet blijkt een veel grotere rol in de klimaatopwarming te spelen dan eerder gedacht. Omdat tegen roetvervuiling relatief snel actie kan worden ondernomen, kan dat goed nieuws zijn voor de strijd tegen de klimaatverandering.

Meer dan dertig gerenommeerde klimaatonderzoekers werkten vier jaar lang aan het lijvige rapport, dat dinsdag is gepubliceerd. Zij concluderen dat roet tweemaal zoveel invloed heeft op het broeikaseffect dan tot nog toe werd aangenomen. Roet is daarmee de tweede grootste menselijke bron van klimaatvervuiling.

Jaarlijks komen miljoenen tonnen roet in de atmosfeer terecht. In ontwikkelingslanden gebeurt dit veelal door het verbranden van gras- en bosgebieden en door kacheltjes, in industrielanden voornamelijk door dieselverkeer. De minuscule roetdeeltjes nemen het zonlicht in de atmosfeer op. Ze bevorderen bovendien de vorming van wolken en verminderen de reflectie door sneeuw en ijs.

Potentieel
Het resultaat van de studie is hoopgevend in die zin dat roet een grote mogelijkheid biedt in de strijd tegen de klimaatverandering, stellen de auteurs. "Er zijn interessante kansen om de klimaatverandering af te remmen door de uitstoot van roet aan banden te leggen", zegt hoogleraar Piers Forster van de Universiteit van Leeds, een van de auteurs. "Dat we de uitstoot van dieselauto's en huisstoven moeten terugdringen is zo klaar als een klontje, omdat er ook belangrijke gezondheidseffecten zijn. Als we er alles aan doen om deze uitstoot aan banden te leggen, kunnen we een halve graad minder opwarming bereiken, of enkele decennia uitstel."

Maar de onderzoekers benadrukken dat de rol van "black carbon" erg complex is. "Het beïnvloedt het klimaat op veel manieren, zowel direct als indirect. Al die invloeden moeten meegeteld worden", zegt medeauteur Sarah Doherty van de University of Washington.

Maatregelen tegen de uitstoot van dieselroet kunnen op korte termijn al effect hebben, zeggen de wetenschappers. "Black carbon heeft namelijk een korte levensduur", zegt medeauteur Tami Bond van de University of Illinois. "De uitstootbeperking is dus interessant om de klimaatverandering op korte termijn af te wenden. Om het probleem ook op de lange termijn op te lossen moet ook de uitstoot van CO2 aangepakt worden."

Volksgezondheid
Onderzoekers krijgen nu pas vat op de invloed van dieselroet op het klimaat, maar de schade voor onder meer de volksgezondheid was al langer duidelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat de roetvervuiling wereldwijd verantwoordelijk is voor twee miljoen vroegtijdige overlijdens per jaar. Roet belemmert ook de groei van landbouwgewassen, bomen en andere planten.

Als landen snel maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren, kan dat de opbrengst van gewassen verhogen, levens verlengen en ook de opwarming van de aarde tegengaan, zo bleek vorig jaar nog uit een rapport van de Verenigde Naties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden