Roest blijft in zwembaden nog altijd probleem

Joop Atsma, staatssecretaris van infrastructuur en milieu, maakt zich zorgen over de veiligheid in zwembaden. De VROM-inspectie, die onder verantwoordelijkheid van Atsma valt, heeft gemeenten een brief gestuurd met het verzoek duidelijk te maken wat zij doen om de risico's door verroesting in de baden tegen te gaan.

Aanleiding hiervoor is het sluiten van twee zwembaden in Tilburg. Vorige week overleed een baby nadat een geluidsbox van het plafond viel, omdat de draagconstructie het door roest begaf. Dinsdag werd na extra controle het tweede zwembad gesloten toen bleek dat ook daar corrosie van metalen delen voorkwam.

Al lange tijd is bekend dat de warme, vochtige lucht met chloordampen in zwembaden zelfs 'roestvrij' staal snel kan aantasten. De VROM-inspectie wees de gemeenten de afgelopen jaren meerdere keren op de risico's daarvan. Toch wordt het materiaal nog steeds in zwembaden gebruikt om allerlei apparatuur en installaties aan muren en plafond te hangen.

De VROM-inspectie adviseert de gemeenten daarom de draagconstructies regelmatig te controleren. Of gemeenten dat ook doen, is niet duidelijk. Het laatste onderzoek daarnaar stamt uit 2002, toen bleek dat in een derde van de zwembaden de draagconstructies niet op orde waren.

Jaap van Duijn, die al tien jaar zwembaden inspecteert, denkt dat er sinds dat onderzoek weinig is verbeterd. Zijn schatting is dat nog altijd tien tot twintig procent van de zwembaden niet op orde is, omdat er niet of nauwelijks wordt gecontroleerd. Volgens hem zijn vooral gemeenten, vaak eigenaar van de baden, laks.

Van Duijn vindt het tijd voor maatregelen. Zo moet het gebruik van roestvrij staal in draagconstructies van zwembaden worden verboden, zoals dat in Duitsland al het geval is.

Ook Jan Heselmans, directeur van Corrodium, het bedrijf dat door de gemeente Tilburg werd ingehuurd om de zwembaden te controleren, vindt het tijd voor duidelijk richtlijnen. Hij vindt dat de branche verantwoordelijk is om vast te leggen welk materiaal gebruikt mag worden en hoe vaak de draagconstructies gecontroleerd moeten worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden